Skip to main content

Η στρατηγική Τσίπρα την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές

«Όλα για την αυτοδυναμία». Με αυτές τις τέσσερις λέξεις θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τον βασικό εκλογικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της Κυριακής.

«Όλα για την αυτοδυναμία». Με αυτές τις τέσσερις λέξεις θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τον βασικό εκλογικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της Κυριακής. Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε στους στενούς του συνεργάτες ότι το «ύστατο μήνυμα» προς τους εκλογείς τα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να είναι «καθαρές λύσεις». Όπερ σημαίνει νίκη στις κάλπες με ποσοστό που θα διασφαλίσει στο κόμμα του πάνω από 151 βουλευτές.

Για την ακρίβεια, ο κ. Τσίπρας θα ήθελε τουλάχιστον 155 έδρες, καθώς αντιλαμβάνεται ότι μόνο κατ' αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να κυβερνήσει, όπως εκείνος θα ήθελε, χωρίς να υποκύπτει σε διαφόρου είδους πιέσεις. Κι αυτός είναι ο λόγος που θα επιχειρήσει μέσα στις επόμενες μέρες να ξεκαθαρίσει στο εκλογικό σώμα ότι δεν θα ήθελε επ' ουδενί κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως είναι η επικρατούσα εντύπωση όλο το τελευταίο διάστημα.

Το μήνυμα αυτό φρόντισε να το περάσει κατ' αρχήν στο στενό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έδωσε και την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηριχθεί το αίτημα. Όπως λένε στο σύνολο τους πλέον τα στελέχη του κόμματος στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, «αν δεν διασφαλισθεί η αυτοδυναμία, τότε δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει ό,τι έχει δεσμευθεί».

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι βασικό μέλημα του κ. Τσίπρα είναι να αναδειχθεί πως κατ' αυτόν τον τρόπο δεν θέλει να απεγκλωβιστεί από τις δεσμεύσεις του, αλλά να καταδείξει πόσο πολύ θέλει να κυβερνήσει με ξεκάθαρη εντολή. Γι αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι στην περίπτωση που το βράδυ των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει μεν αλλά δεν διασφαλίσει την αυτοδυναμία, τότε δεν θα επιδιώξει κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά νέα προσφυγή στις κάλπες.

ZENITH