Skip to main content

Η συμβουλή των «παλιών» στους «νέους»

Πού θα πρέπει να ρίξουν το βάρος τους οι νέοι ένοικοι του υπουργείου Οικονομικών, στο μεγάρο της οδού Νίκης.

Ποια θα είναι στο εξής η day to day διαχείριση του οικονομικού προβλήματος της χώρας; Και πού θα πρέπει να ρίξουν το βάρος τους οι τρεις νέοι ένοικοι του υπουργείου Οικονομικών, στο μεγάρο της οδού Νίκης; Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η συμβουλή που θα δώσουν οι απερχόμενοι στους καινούργιους, φεύγοντας, θα είναι να ρίξουν - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - όλο το βάρος τους στη συγκέντρωση των εσόδων. Ο απολογισμός του τελευταίου διμήνου, είναι καταστροφικός. Η υστέρηση είναι της τάξης των περίπου 3,5 δις ευρώ και η εικόνα αυτή θα πρέπει να αλλάξει επειγόντως, προκειμένου το δημόσιο να μπορέσει να αντεπεξέλθει άμεσα στις υποχρεώσεις του.

Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο τα 11,5 δις ευρώ, που θα πρέπει να βρεθούν στις επόμενης 50 μέρες για να καλυφθούν ανελαστικές δαπάνες, αλλά υπάρχει και μια μεγάλη «ουρά», που πηγαίνει έως το τέλος του α' εξαμήνου τουλάχιστον, σχεδόν το ίδιο πιεστικά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τον Απρίλιο οι υποχρεώσεις του Δημοσίου ανέρχονται σε 615 εκατ. ευρώ, τον Μάιο σε 1 δις ευρώ και τον Ιούνιο σε 2,6 δις ευρώ. Οπως προκύπτει από την απαρίθμιση τους, τα ποσά αυτά είναι διαχειρίσιμα. Κι αυτό γιατί ρεαλιστικά καλά αν πάνε τα έσοδα, τότε οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις θα καλυφθούν.

Αντιθέτως, μεγάλο πρόβλημα θα προκύψει τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και τον Αύγουστου που λήγουν ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ τα οποία επίσης βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.  Σ' εκείνη την περίπτωση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, εάν προηγουμένως η κυβέρνηση δεν έχει έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές-εταίρους....

ZENITH