Skip to main content

Η συνέντευξη Βαρουφάκη που εξόργισε τον Σόιμπλε

«Χρειάζεται να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος» δηλώνει στους Irish Times ο Γιάννης Βαρουφάκης, εξοργίζοντας τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Χρειάζεται να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος. Η πρότασή μου για ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης έχει έναν σκοπό: να αυξήσει το ποσό των χρημάτων που δίνουμε πίσω στους εταίρους μας ενθαρρύνοντάς τους να μας επιτρέψουν να αναπτυχθούμε. Οτιδήποτε είναι καλύτερο από το να εγκλωβιζόμαστε σε μία τρύπα λιτότητας στην οποία βυθιζόμαστε κάθε μέρα». Αυτό το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών , Γιάννη Βαρουφάκη σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους σε συνέντευξή του στους Irish Times εξόργισε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι οι δηλώσεις περί διαγραφής χρέους, δημιουργούν ένταση και πλήττουν στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ.Βαρουφάκης χαρακτηρίζει θρίαμβο της δημοκρατίας τη συμφωνία με τους εταίρους επισημαίνοντας, παράλληλα, πως η σύναψή της καταδεικνύει «το τέλος της αυτόματης λιτότητας».

Όπως τονίζει ο κ. Βαρουφάκης, η Ελλάδα «τα πήγε πολύ καλά» στο να διασφαλίσει τη συμφωνία σε ένα κείμενο που είναι «εποικοδομητικά αμφίσημο» ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

«Οι καλοί συμβιβασμοί δεν ικανοποιούν πάντα όλους και αφήνουν την αίσθηση του ανικανοποίητου. Ωστόσο η εντολή από το κόμμα μας, την κυβέρνησή μας και τον πρωθυπουργό μου ήταν πολύ συγκεκριμένη. Να επιτευχθεί μία συμφωνία. Επομένως, συμβιβασμός. Το ερώτημα είναι εάν έχουμε συμβιβαστεί στη βασική μας αρχή και η απάντηση είναι ένα μεγάλο και εμφατικό όχι», εξηγεί ο υπουργός Οικονομικών.

Κατά τον κ. Βαρουφάκη, «η βασική αρχή ήταν διπλή. Περιελάμβανε δύο ανταγωνιστικές αρχές. Η πρώτη ήταν η αρχή της διατήρησης των δεσμεύσεων τις οποίες είχε ήδη υπογράψει το κράτος. Η άλλη αρχή ήταν αυτή της δημοκρατίας, ότι είχαμε εντολή να προκαλέσουμε αυτό το πρόγραμμα. Και αυτές οι αρχές έπρεπε κάπως να γίνουν συμβατές στο Eurogroup και αυτό ήταν μία πρόκληση. Η εντολή μας ήταν να παλέψουμε ενάντια σε αυτό το άσπρο και μαύρο και να δημιουργήσουμε έναν τρίτο δρόμο».

Όπως υποστηρίζει, η συμφωνία «είναι ένας θρίαμβος για τη δημοκρατία και καταδεικνύει το τέλος της αυτόματης λιτότητας». Η εφημερίδα σημειώνει σε αυτό το σημείο την αλλαγή του όρου από το «τέλος της λιτότητας» για την οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας τη βραδιά των εκλογών.

«Δεν πρέπει όμως να κάνουμε πίσω επιτρέποντας στο μνημόνιο να επιστρέψει και πρέπει να βρούμε τρόπους να πείσουμε τους εταίρους μας και τους θεσμούς ότι ο μόνος τρόπος να πάρουν οι εταίροι μας πίσω όλα τα χρήματά τους είναι εάν η Ελλάδα αναπτυχθεί», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε πετύχει περισσότερα αν είχε υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση στο Eurogroup, όπως είχε συστήσει ο Ιρλανδός υπουργός Μάικλ Νούναν, απαντά ότι «απολύτως όχι».

Επιπλέον ο κ. Βαρουφάκης καλωσορίζει τα σχόλια του κ. Νούναν, σε συνέδριο στο Λονδίνο, όπου συμφώνησε κατ΄αρχήν με την ιδέα για swap του ελληνικού χρέους με ομόλογα που έχουν ρήτρα ανάπτυξης.
 

ZENITH