Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη μπαίνει στην... ψηφιακή εποχή

Από τις 14 Ιανουαρίου η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία εισέρχονται στον κόσμο της ψηφιακής τηλεόρασης. Αποκλειστικά ψηφιακά θα βλέπουν οι δημότες Πολίχνης και Συκεών, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές θ
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Στην «ψηφιακή εποχή» εισέρχεται από τις 14 Ιανουαρίου η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία. Η εκπομπή ψηφιακού σήματος είναι γεγονός πια στη χώρα μας και μετά το Ξυλόκαστρο της Κορίνθου (Σεπτέμβριος 2009), η νύφη του Θερμαϊκού θα είναι από την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου η δεύτερη πόλη που θα μπει στον κόσμο της ψηφιακής τηλεόρασης. Επιπλέον, το ψηφιακό σήμα θα καλύψει το σύνολο των νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, το 80% των νομών Ημαθίας και Πιερίας και τμήματα των νομών Σερρών και Πέλλας.

Η εκπομπή του ψηφιακού επίγειου σήματος θα γίνεται από τα κέντρα εκπομπής του Χορτιάτη και του Φιλίππειου. Από την Πέμπτη θα βλέπουν αποκλειστικά ψηφιακά οι δημότες Πολίχνης και Συκεώνεξαιτίας της κατάργησης του αναλογικού σήματος πουεκπέμπεται μέχρι σήμερα από το Φιλίππειο και της αντικατάστασής του απότο ψηφιακό. Όσοι δημότες των περιοχών αυτών δεν διαθέτουν τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει το σύστημα εικόνας MPEG4 θα πρέπει να προμηθευτούν αποκωδικοποιητή, προκειμένου ναλαμβάνουν στους δέκτες τους τα προγράμματα των εφτά ιδιωτικών καναλιώνπανελλήνιας εμβέλειας (Alpha, Alter, Antenna, Μακεδονία TV, Mega, Σκάι και Star).

Ωστόσο, οι υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούν να λαμβάνουν τοαναλογικό σήμα από τον Χορτιάτη, το οποίο και θα συνεχίσει ναεκπέμπεται, παράλληλα με το ψηφιακό, έως το τέλος του 2012, οπότε η αναλογική μετάδοση θα αντικατασταθεί πλήρως από την ψηφιακή, σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Τι θα πρέπει να κάνει κάποιος για να δει τα ψηφιακά κανάλια;

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να μπορεί να δει τα ψηφιακά κανάλια είναι ιδιαίτερα απλή. Το μόνο που απαιτείται είναι η αγορά ενός αποκωδικοποιητή που να πληροί τις προδιαγραφές MPEG4 και η σύνδεσή του με την τηλεόραση που ήδη υπάρχει στο σπίτι. Επισημαίνεται ότι για κάθε συσκευή τηλεόρασης που υπάρχει στο σπίτι χρειάζεται ξεχωριστή συσκευή αποκωδικοποιητή.

Για τις τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας (Plasma, TFT-LCD) που έχουν ενσωματωμένοαποκωδικοποιητή που υποστηρίζει το σύστημα εικόνας MPEG4 δεν χρειάζεταικαμία αλλαγή παρά μόνο ο επανασυντονισμόςτων καναλιών. Για αυτούς, τώρα που έχουν αποφασίσει να αγοράσουν μίανέα συσκευή τηλεόρασης θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο δέκτης που θαεπιλέξουν θα διαθέτει την τεχνολογία MPEG4.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής marketing της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών «Expert», Γιάννης Κοκαλιάρης, οι τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας, που κυκλοφόρησαν το 2009 έχουν ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει το σύστημα εικόνας MPEG4. Όσοι αγόρασαν τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας πριν το 2009, θα πρέπει  είτε να αγοράσουν τον αποκωδικοποιητή MPEG4 είτε να προμηθευτούν μια «μοντούλα» (τσιπάκι) που θα μετατρέψει το σύστημα εικόνας MPEG2, που έχει ενσωματωμένο η τηλεόρασή τους σε MPEG4. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν τηλεοράσεις, οι οποίες είναι συμβατές με τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ, αφού και αυτά έχουν σύστημα εικόνας MPEG2.

Η προμήθεια των απαιτούμενων συσκευών αποκωδικοποίησης είναι εύκολη, αφού γίνεται από όλα τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών. Το κόστος του βασικού αποκωδικοποιητή υπολογίζεταιότι είναι 50 ευρώ, ενώ η τιμή της «μοντούλας» διαμορφώνεται σε περίπου 55 ευρώ.

Η DIGEA - εταιρεία που συστάθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Alpha, Alter, Antenna, Μακεδονία TV, Mega, Σκάι και Star και έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τόσο των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας καθώς και όποιων άλλων σταθμών προτιμήσουν τις υπηρεσίες της - έχει ανακοινώσει τις προδιαγραφές των αποκωδικοποιητών από τον Ιούλιο.

Στα 80 εκατ. ευρώ το κόστος της ψηφιακής μετάβασης

Το ύψος της συνολικής επένδυσης για τη μετάβαση της χώρας μας στην ψηφιακή εποχή υπερβαίνει τα 80 εκατ. ευρώ. Μετά τη Θεσσαλονίκη οι επόμενες πόλεις, που θα εισέλθουν στον κόσμο της ψηφιακής τηλεόρασης μέσα στο 2010, είναι η Αθήνα, η Λάρισα και η Πάτρα.

Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση έρχεται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημαλήψης που υπήρχε μέχρι σήμερα σε κάποιες περιοχές, προσφέροντας σεόλους κορυφαία και σταθερή ποιότητα εικόνας και ήχου, καθώς καιηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (EPG). Με τον ηλεκτρονικό οδηγόπρογράμματος πλέον οι τηλεθεατές θα μπορούν αφενός να ενημερωθούν γιατο πρόγραμμα που παίζεται εκείνη τη στιγμή, αλλά και για ό,τι άλλοακολουθεί και αφετέρου θα μπορούν να προγραμματίσουν την εγγραφήκάποιου προγράμματος.

Η ψηφιακή μετάβαση ξεκίνησε το Σεπτέμβριο από το Ξυλόκαστρο της Κορίνθου και είναι αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής συμμόρφωσης στην απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), σύμφωνα με την οποία έως το 2015 όλες οι χώρες παγκοσμίως θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την αναλογική τεχνολογία και να προχωρήσουν στην εκπομπή ψηφιακού σήματος για την τηλεόραση. Μάλιστα, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους έως το τέλος του 2012, κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί εδώ και τρία χρόνια.

ZENITH