Skip to main content

Η Τουρκία μας επιτίθεται και με τους λαθρομετανάστες

Πότε αρχίζει η επίθεση ενός κράτους σε βάρος ενός άλλου; Στη σημερινή Ελλάδα, επίθεση θα θεωρηθεί η στιγμή που ο εχθρός φτάσει στο Κολωνάκι...

Πάρα πολλές ήσαν οι συζητήσεις, από τα τέλη ακόμη του 19ου αιώνα που συνεχίζονται, για να διαπιστωθεί πότε αρχίζει η επίθεση ενός κράτους εναντίον άλλου. Η σημερινή Ελλάδα βεβαίως, έχει λύσει το πρόβλημα με ιδιαίτερη ευκολία. Θα θεωρηθεί επίθεση, η στιγμή που ο εχθρός φτάσει στο Κολωνάκι. Είναι βέβαιο ότι οι πολιτικοί θα προτάξουν τα στήθη τους για να σώσουν τα μπαράκια και καφέ που τους φιλοξενούν επί ώρες.

Αντιθέτως από ό,τι πιστεύεται η έναρξη των εχθροπραξιών δεν είναι η στιγμή που θα ριχτεί η πρώτη σφαίρα. Οι περισσότεροι διπλωμάτες, ήδη από τις αρχές του 1900, έχουν καταλήξει ότι επιθετική πράξη αποτελούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες του εχθρού, που υποδηλώνουν προετοιμασία για επίθεση.

Σ’ αυτήν την άποψη στηρίχτηκαν και οι Ισραηλινοί στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν βομβάρδισαν εγκαταστάσεις στο Ιράκ, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για πυρηνικό εργοστάσιο. Το επιχείρημα του τότε πρωθυπουργού Μπεγκίν, ήταν ότι το εργοστάσιο αυτό μπορούσε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα τα οποία θα χρησιμοποιούσαν οι Ιρακινοί για επίθεση κατά του Ισραήλ. Άρα, ο βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων δεν ήταν επιθετική ενέργεια, αλλά στοιχειώδης άμυνα, είπε το Ισραήλ και αποδέχθηκε η διεθνής κοινότητα (πλην της Ιορδανίας, επειδή άνωθεν του εναέριου χώρου της πέταξαν τα πολεμικά αεροπλάνα του Ισραήλ, χωρίς την έγκρισή της).

Συμφώνως προς τα ανωτέρω, η επίθεση της Τουρκίας όχι μόνον έχει εκδηλωθεί από μακρού χρόνου, αλλά υπάρχουν και ανθρώπινες απώλειες (περίπτωση Ηλιάκη), με την ελληνική πλευρά να «σφυρίζει αδιάφορα». Η απάντηση δεν είναι απαραιτήτως ένοπλη -για να ηρεμήσουν ορισμένοι κατ’ επάγγελμα ειρηνιστές- αλλά υπάρχει ποικιλία απαντήσεων, από τις συνεχείς, καθημερινές θα έλεγα, καταγγελίες της Τουρκίας στα διεθνή φόρα, έως την εμφανή ψύχρανση των σχέσεων, διατηρούμενες μόνον στο απαραίτητο πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας.

Ούτε αυτό πρόκριναν οι εθνοσωτήρες μας. Απεναντίας, ενώ το Μπαρμπαρός με συνοδεία πολεμικών σκαφών καταπατούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ο εν Αθήναις τότε πρωθυπουργός αποκαλούσε -με ιδιαίτερη έμφαση- «φίλο» τον Νταβούτογλου! Γιατί να μη έχουμε λοιπόν την απώλεια κι άλλου «Ηλιάκη» αύριο; Θα υποστηρίξουμε πως επρόκειτο για ατύχημα, όπως έπραξαν και με το ελικόπτερο που κατέρριψαν στα Ίμια, με απώλεια τριών αξιωματικών μας.

Εκτός όμως από τις εμφανείς πολεμικές ενέργειες των Τούρκων εις βάρος μας, εκτός από την απρόσκοπτη δράση τουρκοπρακτόρων στη Θράκη και όχι μόνο, η Τουρκία εξαπολύει και άλλο ισχυρό όπλο εναντίον μας, την αποστολή λαθρομεταναστών. Η τουρκική εφημερίδα Zaman προέβη στην εντυπωσιακή αποκάλυψη ότι μόνο μέσα στους τέσσερις τελευταίους μήνες ο τουρκικός τζίρος της λαθρομετανάστευσης, δηλαδή της γιγάντιας επιχείρησης προώθησης των λαθρομεταναστών στην χώρα μας, στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης ανήλθε στα 7.260.000 ευρώ, δηλαδή 21 εκατομμύρια τουρκικές λίρες και πιο αναλυτικά, 5,5 εκατομμύρια ευρώ και 2,3 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής.

Όπως παρατήρησε ο δημοσιογράφος τουρκολόγος Νίκος Χειλαδάκης, που μετέφερε το κείμενο της Zaman, τα πράγματι καταπληκτικά αυτά ποσά αποκαλυφτήκαν μετά από μια πρόσφατη επιχείρηση σύλληψης στην Σμύρνη τεσσάρων κορυφαίων Τούρκων δουλεμπόρων που κρατούσαν «τεφτέρια», (αναλυτικά στοιχεία), από τα έσοδα της τεράστιας αυτής επιχείρησης προώθησης των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα.

Η βασική πόρτα εξόδου από την Τουρκία προς την Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα, είναι η γραμμή Αϊδίνιου - κοιλάδα του Menderes και Σμύρνη. Εκεί συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος των λαθρομεταναστών, (που υπολογίζονται ετησίως στις 150 χιλιάδες) και από εκεί κανονίζονται τα ναύλα για να τους περάσουν στο Αιγαίο πέλαγος όπου σημειώνονται οι περισσότερες τραγωδίες με τα αλλεπάλληλα ναυάγια που αναγκάζουν την Ελληνική ακτοφυλακή να επεμβαίνει για να σώσει όσους ναυαγούς μπορεί να σώσει και να τους μεταφέρει σε ελληνικό έδαφος.

Οι αποκαλύψεις αυτές των ίδιων των Τούρκων δίνουν το μέγεθος αυτής της κατάστασης που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Εκτός των ωφελημάτων της επικερδούς αυτής ενασχόλησης των Τούρκων, μεταφέρουν στην Ελλάδα οπλισμένες βόμβες, που χωρίς αμφιβολία κάποια στιγμή θα εκραγούν. Όταν όμως ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ευχαριστήσει προ καιρού τους λαθρομετανάστες, επειδή «προτιμούν την Ελλάδα», η ελπίδα για να αλλάξει η ζοφερή αυτή κατάσταση είναι μάλλον αμυδρή.

Ο Μακεδών

ZENITH