Skip to main content

Η υπόγεια διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ και ο κίνδυνος

Η λύση της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τι δείχνει η... προϊστορία.

Στη λύση της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ισχυρίζεται ότι θα καταφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της επόμενης μέρας της ελληνικής οικονομίας.

«Αυτή η διαπραγμάτευση θα γίνει σε υψηλό πολιτικό επίπεδο» τονίζεται από στενούς συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα παρακαμφθεί η τρόικα των τεχνοκρατών.

Επίσης, μολονότι δεν ομολογείται, αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποιας μορφής «υπόγεια» συνεννόηση με τους δανειστές για το ίδιο θέμα. Πάντως, στο παρελθόν, όποτε επιχειρήθηκε παράκαμψη της τρόικας, η ελληνική πλευρά «το πλήρωσε πολύ ακριβά».

Ποιος, όμως, μπορεί να κάνει αυτή τη συνεννόηση, αν όντως γίνεται; Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές μας, επιμένουν ότι εδώ και δύο χρόνια ο κ. Γεργκ Ασμουσεν, υφυπουργός Εργασίας σήμερα της κυβέρνησης Μέρκελ και πρώην στέλεχος της EKT, είναι ο άτυπος «σύνδεσμος» της γερμανικής καγκελαρίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του. Ανάλογος άτυπος σύνδεσμος υπάρχει και με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ασμουσεν, για την ιστορία, είναι ο άνθρωπος που χειρίστηκε το "κούρεμα" των κυπριακών καταθέσεων, από την πλευρά της ECB, ενώ είναι αυτός που μεσολάβησε για την επίσκεψη Δραγασάκη - Σταθάκη τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα. Επισήμως έχει συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα τον Απρίλιο του 2014.

ZENITH