Skip to main content

Ιδιώτες ελεγκτές στο κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Στη λύση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών στρέφεται το Δημόσιο για το «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από υπουργεία, καθώς οι εφορίες εμφανί
Στη λύση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών στρέφεται το Δημόσιο για το «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από υπουργεία, καθώς οι εφορίες εμφανίζονται ήδη ανεπαρκείς στα καθήκοντά τους.

Εξάλλου, νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την ανακοίνωση της ΤτΕ ότι το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης παρουσίασε δραματική αύξηση της τάξης του 11,8%, στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2010. Παράλληλα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του γγ του υπουργείου Οικονομικών με τους εφόρους της Αττικής, από τις 67 εφορίες μόνο τρεις έπιασαν τον στόχο που έχει τεθεί, ενώ οι υπόλοιπες παρουσιάζουν υστερήσεις, δημιουργώντας τρύπα στον προϋπολογισμό ύψους 216 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία με τις ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες θα είναι και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, αναμένεται να υπογραφεί εντός των ημερών και αμέσως μετά οι ιδιώτες ελεγκτές πιάνουν δουλειά σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τη σύναψη της συμφωνίας πλαίσιο με τις εγχώριες και διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες (τις λεγόμενες Βig 5: Arthur Andersen, Deloitte & Touche, Ernst and Young, KPMG, Price Waterhouse Coopers) για τον έλεγχο των δαπανών, διευκρινίζοντας ότι δύο ορκωτοί ελεγκτές θα τοποθετηθούν σε υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία και μεγάλα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιώτες θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο, υποδεικνύοντας πρακτικές ελέγχου κάθε κωδικού δημόσιας δαπάνης, ενώ θα υποβάλλουν προτάσεις και για την καθιέρωση προϋπολογισμού προγραμμάτων. Ακόμα, θα επιφορτιστούν με την είσπραξη ποσού άνω του 1,5 δισ. ευρώ από ένα σύνολο ανείσπρακτων χρεών ύψους 32 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου εισπράξιμα από αυτά θεωρούνται περί τα 10 δισ. ευρώ, με τις εφορίες, ωστόσο, να αδυνατούν να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας των υπαλλήλων τους, όπως παραδέχθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αντίστοιχη καθυστέρηση παρατηρείται και στην είσπραξη των προστίμων που καταλογίζει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων με αποτέλεσμα να καθίσταται επιβεβλημένη η δημιουργία ειδικών ομάδων δράσεων υποβοηθητικών προς τις προσπάθειες των εφοριών.

ZENITH