Skip to main content

Ιδού οι βασικές αλλαγές σε Ασφαλιστικό- Εργασιακό

Διατήρηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη και των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του ορίου των απολύσεων στο 5% και καταβολή των αποζημιώσεων σε έξι μηνιαίες δόσεις προβλέπει το νομοσχέδιο
Διατήρηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη και των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του ορίου των απολύσεων στο 5% και καταβολή των αποζημιώσεων σε έξι μηνιαίες δόσεις προβλέπει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Με νόμο διασφαλίζονται όσοι θεμελιώνουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος του έτους και το διατηρούν όποτε και αν το ενεργοποιήσουν, τόνισε ο κ. Λοβέρδος, παρουσιάζοντας παράλληλα ρύθμιση η οποία στοχεύει να βάλει φρένο στην άτακτη φυγή από το δημόσιο, παρέχοντας τη δυνατότητα ανάκλησης της παραίτησης.  «Για όσους φοβήθηκαν τις φήμες και οδηγήθηκαν σε παραιτήσεις, με ρύθμιση στο νόμο που κατατίθεται στη Βουλή επιτρέπουμε την ανάκληση της παραίτησης με τη ρητή διατύπωση ότι διατηρούν όσα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν κατοχυρώσει, μέχρι τη συνταξιοδότησή τους με τους σημερινούς όρους», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θαπαραμείνει στα 65.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις, υπογράμμισε πως πρόθεση του υπουργείου είναι, σε προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ, να διασφαλισθεί το ύψος της αποζημίωσης, η οποία θα καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή. Η παραπάνω ρύθμιση θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια δημόσιας διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.

Διπλασιάζεται στο 4% (από 2% που είναι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο) το όριο των απολύσεων, που θα μπορούν να κάνουν στο εξής οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα, τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι ο ΛΑΦΚΑ θα επιβάλλεται κλιμακωτά μόνο σε κύριες συντάξεις άνω των 1.400, χωρίς να επηρεαστούν οι επικουρικές.

Σε έντονο ύφος ο κ. Λοβέρδος έσπευσε να απορρίψει κατηγορηματικά τα σενάρια που μιλούν για κατάργηση των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση είναι παράνομη και αντίθετη στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη.

Στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ, το υπουργείο Εργασίας προωθεί αλλαγή, σύμφωνα με την οποία οι κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να αποκλίνουν από τη Γενική Σύμβαση ως προς τον κατώτατο μισθό, όχι μόνοεπί τα βελτίω όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά και επί τα χείρω. Ανακοίνωσε, δε, μαθητεία ενός έτους με μικρότερηαμοιβή, που θα καλύπτει ο ΟΑΕΔ.

Όσον αφορά τα όρια ηλικίας, μετά το 2020 προωθείται η σύνδεση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του ηλικιακού ορίου αποχώρησης πάνω από το 65ο έτος. Συγκεκριμένα, μετά το έτος 2020 για κάθε αύξηση του προσδόκιμου κατά τρία έτη θα προστίθενται τέσσερις μήνες στα όρια ηλικίας.

Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι με διάταγμα θα καθορίζονται πλέον οι όροι προσφυγής στη διαιτησία.

«Όποιες και αν είναι οι δυσκολίες και οι αντιδράσεις στοχεύουμε στη σωτηρία της Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα μετακινηθούμε από τις στοχεύσεις μας».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του Mega, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση τα εισοδήματα του 2009.

ZENITH