Skip to main content

Ιδρύεται Γραφείο Προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες

Ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση του ψαλιδίσματος των αρμοδιοτήτων των εθνικών κοινοβουλίων.
Μια καινοτομία, που ως μοντέλο εφαρμόζεται ήδη στις ΗΠΑ, ετοιμάζεται να εισάγει και στις Βρυξέλλες η Κομισιόν. Οι πληροφορίες αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι αυτή τη στιγμή στην έδρα της Επιτροπής συζητείται μια πρόταση που κάνει λόγο για την ίδρυση και λειτουργία ενός Γραφείου Προϋπολογισμού.

Θα πρόκειται, στην ουσία, για μια υπηρεσία, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με την παρακολούθηση και την εφαρμογή των προϋπολογισμών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, στην προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό των δαπανών και της σπατάλης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο σύνολο σχεδόν της ζώνης του ευρώ.

Η πρόταση αυτή, όπως πληροφορείται η Voria.gr, αποτελεί στην ουσία την προέκταση της γερμανικής «ιδέας» που κάνει λόγο για την προ - έγκριση όλων των εθνικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν, πριν αυτοί κατατεθούν προς ψήφιση στα εθνικά κοινοβούλια.

Το θέμα είναι ότι η κίνηση αυτή θα «παγιώσει» μια και καλή την περικοπή αρμοδιοτήτων για τις κατά τόπους Βουλές, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για την εθνική τους κυριαρχία. Ήδη, το θέμα συζητείται εκτενώς, καθώς προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ενώ το θέμα αναμένεται ότι θα συζητηθεί κι απόψε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ZENITH