Skip to main content

Ίδρυση Έδρας Μελετών ΝΑ Ευρώπης «Λαυρέντη Λαυρεντιάδη» στην Ουάσιγκτον

Η ΄Εδρα θα αναδείξει τις δυνατότητες σημαντικής προσφοράς της Ελλάδας, τόσο ως «περιφερειακού ηγέτη» στο επιχειρείν και τις επενδύσεις όσο και ως στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ και δύναμη σταθερότητας στ
Tο διεθνούς φήμης think tank Center for Strategic and International Studies (CSIS) ανακοινώνει την ίδρυση της Έδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στην Ουάσιγκτον, με πρώτο Διευθυντή της Έδρας τον κ. Janusz Bugajski, Διευθυντή του Προγράμματος «Νέες Ευρωπαϊκές Δημοκρατίες» του CSIS.

Η Έδρα αναμένεται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αναβάθμιση της συζήτησης για θέματα διεθνούς πολιτικής τόσο στο CSIS όσο και μεταξύ των εξωτερικών υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα εκτελεστικά και νομοθετικά όργανα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καθώς και στην ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η Έδρα Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχει στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρέχοντας στην Ουάσιγκτον τη δυνατότητα να κατανοήσει καλύτερα την περιοχή, να αναβαθμίσει το εύρος και την απήχηση του Προγράμματος Νέων Ευρωπαϊκών Δημοκρατιών/Ευρώπης του CSIS, να επιμορφώσει τους διαμορφωτές πολιτικής στην Ουάσιγκτον και την ευρωπαϊκή διπλωματική κοινότητα σε θέματα που επηρεάζουν την περιοχή μέσω μιας σειράς εκδηλώσεων και εκδόσεων και, τέλος, να διατυπώσει προτάσεις για τη διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σχολιάζοντας την ίδρυση της ομώνυμης Έδρας, ο Δρ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης δήλωσε: «το CSIS, ως ένα κορυφαίο ινστιτούτο διεθνούς πολιτικής αποτελεί εγγύηση ότι η νέα έδρα θα συμβάλει σημαντικά στην πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα και οι γειτονικές χώρες μπορούν να βοηθήσουν στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής ως ενός ασφαλούς τμήματος της ευρώ - ατλαντικής κοινότητας». Ο Δρ. Λαυρεντιάδης τόνισε, επίσης, ότι «η Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για την Ε.Ε. όσο και για τη Δια-Ατλαντική συμμαχία», καθώς, επίσης, και ότι στόχος της παρούσας πρωτοβουλίας είναι η αξιοποίηση της θέσης της Ελλάδας για την ανάδειξή της σε οδηγό των σημαντικών αλλαγών που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Καταλήγοντας, ο Δρ. Λαυρεντιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα ενισχύσει τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει τόσο ως «περιφερειακός ηγέτης» στο χώρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επενδύσεων όσο και ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και δύναμη σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και μέλος του Δ.Σ του CSIS Dr. Zbigniew Brzezinski πρόσθεσε ότι «η Έδρα Λαυρέντης Λαυρεντιάδης θα προσφέρει στην Ουάσιγκτον τη δυνατότητα αναλυτικής κατανόησης των εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή».

Επιπλέον, τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί όραμα και ανάληψη ευθύνης από την πλευρά του Δρ. Λαυρεντιάδη, η οποία αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας σε μια προσπάθεια κατανόησης και προσέγγισης της Ν.Α. Ευρώπης με τις ΗΠΑ. Σημείωσε δε ότι αυτή η προσπάθεια σηματοδοτεί την αυξανόμενη ελληνική παρουσία στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου, ο καθηγητής Brzezinski σημείωσε ότι σε ότι αφορά τις τουρκικές επιδιώξεις στον ενεργειακό τομέα, αυτές είναι θεμιτές όσο συμβαδίζουν με την Αμερικανική και Ευρωπαϊκή πολιτική διαφοροποίησης ενεργειακών πηγών, καθώς και ότι project σαν την κατασκευή του αγωγού Nabucco δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια νέα πραγματικότητα πλουραλισμού, ασφάλειας και σταθερότητας. Επίσης, σε ερώτηση σχετικά με τη μελλοντική πολιτική Ομπάμα και το μέλλον των ΗΠΑ ως ηγέτιδας δύναμης στο παγκόσμιο σύστημα, ο καθηγητής Brzezinski σημείωσε την πρόοδο που έχει κάνει η Αμερικανική εξωτερική πολιτική, χαρακτηρίζοντας σημαντικά τα μέχρι τώρα βήματα, ενώ ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης της διαπραγματευτικής διάθεσης των ΗΠΑ σε σειρά διεθνών θεμάτων.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συλλογική ασφάλεια, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, συνεισφέροντας στην καταπολέμηση της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του CSIS, κ. John J. Hamre, «η Έδρα Λαυρέντης Λαυρεντιάδης θα αποτελέσει σημαντική πηγή ανεξάρτητης ανάλυσης της νοτιοανατολικοευρωπαϊκής και αμερικανικής πολιτικής σε αυτή τη δυναμική περιοχή».

Ο πρώτος Διευθυντής της Έδρας κ. Janusz Bugajski είναι από τους πλέον καταξιωμένους ειδικούς αναλυτές της Ουάσιγκτον σε θέματα διεθνών σχέσεων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ενώ υπηρέτησε ως σύμβουλος σε θέματα Κεντροανατολικής Ευρώπης σε κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιωτικούς οργανισμούς των ΗΠΑ. Στην εισήγησή του στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον των Διατλαντικών σχέσεων σημείωσε ότι η προεδρεία Ομπάμα και η κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας αναδεικνύουν νέες προκλήσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά στο πλαίσιο των ευρώ-ατλαντικών θεσμών.

Τόνισε, επίσης, τη σημασία αναβάθμισης του διαλόγου σε θέματα στρατηγικής, καθώς και την τεράστια σημασία που έχει η προοπτική ένταξης στους ευρώ-ατλαντικούς θεσμούς για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Συνεχίζοντας ο κ. Bugajski, σημείωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή και ότι για το λόγο αυτό, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επενδυτές πρέπει να εμπιστευτούν τη δυναμική της περιοχής, καθότι οι επενδύσεις σε συνδυασμό με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα εξασφαλίσουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Κατά τον κ. Bugajski, η Ελλάδα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση με την «ποιότητα και στιβαρότητα της δημοκρατίας της».

Στην τοποθέτησή του, ο πρώην βοηθός Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πρέσβης κ. Marc Grossman, εστίασε στο ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη δημιουργία μιας αναβαθμισμένης συλλογικής αμυντικής προσπάθειας, κάνοντας αναφορά στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ και στη σημασία προώθησης της πολυεπίπεδης συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Ρωσίας σε σημαίνοντα ζητήματα ανθρώπινης ασφάλειας. Παίρνοντας το λόγο η κυρία Heather Conley, πρώην αναπληρώτρια Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ανώτατη ερευνήτρια στο CSIS, σημείωσε ότι με την εκλογή προέδρου και ΥΠΕΞ της ΕΕ υπάρχει ενθουσιασμός στις ΗΠΑ και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να χάσει τον δυναμισμό της.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι σημαντικά ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν είναι η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει στην ενίσχυση της άμυνάς της.

Τέλος, διευκρίνισε ότι η ΕΕ δεν είναι ανταγωνιστής, αλλά εταίρος των ΗΠΑ, τονίζοντας και η ίδια την ανάγκη ενός στρατηγικού διαλόγου. Το CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών) είναι ένας διακομματικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1962 και εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Αποστολή του είναι η προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας και ευημερίας προτείνοντας διορατική στρατηγική και λύσεις πολιτικής στους διαμορφωτές αποφάσεων.

ZENITH