Skip to main content

Ίδρυση επιχειρήσεων σε μια ημέρα

Όπως ανέφερε ο εισηγητής του σχετικού νομοσχεδίου, Γεώργιος-Ερνέστος Χαραλαμπόπουλος, η διαδικασία ίδρυσης επιχείρησης συντομεύεται «από 38 μέρες και 15 βήματα, σε μία μέρα και ένα βήμα»
Την πεποίθησή της ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών, εξέφρασε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας πως το πλαίσιο που θεσπίζει, θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί προ πολλού.

Όπως ανέφερε ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Γεώργιος-Ερνέστος Χαραλαμπόπουλος, η διαδικασία ίδρυσης επιχείρησης συντομεύεται «από 38 μέρες και 15 βήματα, σε μία μέρα και ένα βήμα». Η κα Κατσέλη διευκρίνισε πως απ΄Α το μέτρο δεν περιμένει άμεσα θεαματικά αποτελέσματα, αλλά αυτά, είναι δυνατόν να διαπιστωθούν μετά από ένα ή δύο χρόνια. «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έρχεται δεύτερος νόμος για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τα μεγάλα έργα και αμέσως μετά, ένα συνολικό πλαίσιο αδειοδότησης, απλούστευσης διαδικασιών λειτουργίας και πτώχευσης επιχειρήσεων, μικρών και μεσαίων. Τον επόμενο μήνα κατατίθεται στη Βουλή και ο καινούργιος αναπτυξιακός νόμος. Αυτή τη στιγμή, η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα είναι να επενδύσουμε στην ανταγωνιστική Ελλάδα και να σταματήσουμε να μοιράζουμε λεφτά δεξιά και αριστερά σε επιτήδειους - καιροσκόπους και μη - και να χάνουμε πόρους» ανέφερε η υπουργός Οικονομίας.

Το νομοσχέδιο αφορά επίσης την ενεργοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), για το οποίο η κα Κατσέλη ανέφερε πως «καταβάλαμε υπεράνθρωπη προσπάθεια να ενσωματώσουμε τις διατάξεις της Νέας Δημοκρατίας για το ΓΕΜΗ και να τις εναρμονίσουμε με το νομοσχέδιο που είχαμε κάνει εμείς. Όχι μόνον αλλάζει η αρχιτεκτονική της διαδικασίας ίδρυσης, αλλά γίνεται και το ΓΕΜΗ λειτουργικό, ουσιαστικά αίροντας τις αγκυλώσεις που υπήρχαν» τόνισε η υπουργός.

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κώστας Χατζηδάκης δήλωσε πως κατά την αυριανή διαδικασία θα ψηφίσει «παρών», επιφυλακτικός μετά και απ΄Α την κίνηση της κ. Κατσέλη να επιφέρει αρκετές αλλαγές «καθαρά νομοτεχνικής φύσεως» στο σώμα του νομοσχεδίου. Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, θεώρησε πως η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την δυνατότητα περαιτέρω απλοποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου, αλλά και πως ορισμένες πτυχές του νομοσχεδίου προδίδουν μια «προχειρότητα στη σύνταξή του και κλείσιμο του ματιού σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες». Ιδιαίτερα στάθηκε ο κος Χατζηδάκης στην εμπλοκή των συμβολαιογράφων στην διαδικασία ίδρυσης ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ και ΟΕ - κάτι που κατά την γνώμη του ενδεχομένως να προκαλέσει αμφιβολίες περί την αξιοπιστία του, όταν το συμβολαιογραφικό επάγγελμα ανοίξει στο άμεσο μέλλον.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, επικροτώντας την εκκαθάριση των εμπορικών μητρώων και τον εκσυγχρονισμό του ΓΕΜΗ, που «ξεκίνησε το 2005 αλλά δεν ενεργοποιήθηκε - και φθάνουμε εν έτει 2010 να μας έχει πάρει το νερό απ΄Α τα μπατζάκια και να τρέχουμε να προλάβουμε πράγματα, που έπρεπε προ χρόνων να έχουμε κάνει».

Πολύ πιο επιφυλακτικοί υπήρξαν οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων της Αριστεράς.

Ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ), συμφώνησε πως «υπάρχει η διάθεση να καλυτερεύει το περιβάλλον για την ίδρυση της επιχείρησης, αλλά για μας, το κύριο ζήτημα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είναι η διαβίωσή τους. Όταν ο μέσος όρος ζωής μιας τέτοιας επιχείρησης είναι δύο με δυόμισι χρόνια, η κυβέρνηση δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης».

Τέλος, η Ευαγγελία Αμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ) παρατήρησε πως η κυβέρνηση «βλέπει το δέντρο και όχι το δάσος, καθώς οι επενδύσεις αποτρέπονται από την ανυπαρξία υποδομών».

Η αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε πως το βάρος του νομοσχεδίου, θα σηκώσουν τα «πολύπαθα ΚΕΠ της χώρας» (σ.σ. το νομοσχέδιο ορίζει πως τα ΚΕΠ θα συνδράμουν το έργο του ΓΕΜΗ), «που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση λόγω των οργανικών τους κενών. Πρέπει λοιπόν να προκηρυχθούν άμεσα προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ» σημείωσε η κα Αμανατίδου.

ZENITH