Skip to main content

Ίδρυση επιχείρησης σε μια μέρα με νέο σχέδιο νόμου

Μόνο μια ημέρα θα απαιτείται στο άμεσο μέλλον για τη σύσταση όλων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως προβλέπει σχέδιο νόμου το οποίο έχει καταρτίσει η Λούκα Κατσέλη. Παράλληλα, το κόστος θα μειωθεί στ
Μόνο μια ημέρα θα απαιτείται στο άμεσο μέλλον για τη σύσταση όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως προβλέπει σχέδιο νόμου το οποίο έχει καταρτίσει η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και αναμένεται σύντομα προς δημόσια διαβούλευση. Παράλληλα, το κόστος θα μειωθεί στο ένα τρίτο, ενώ θα απαιτείται μια μόνο διοικητική πράξη.

Σύμφωνα με «Το Βήμα» η αρμοδιότητα για τη σύσταση των εταιρειών φεύγει από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και απλουστεύονται οι διαδικασίες ίδρυσης. Σε αυτή την κατεύθυνση θεσπίζονται «υπηρεσίες μιας στάσης» στις οποίες θα μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για να καταθέτουν τα αναγκαία δικαιολογητικά, τη διεκπεραίωση των οποίων θα αναλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο οι υπηρεσίες του Δημοσίου.

Κατά το δημοσίευμα, οι αρμόδιες «υπηρεσίες μιας στάσης» για τη σύσταση των Ομορρύθμων (ΟΕ) και Ετερορρύθμων Εταιρειών (ΕΕ), θα είναι τα καταστήματα των Επιμελητηρίων, καθώς και τα πιστοποιημένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ενώ για τη σύσταση Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και Ανωνύμων Εταιρειών (ΑΕ), οι συμβολαιογράφοι.

Τα οφέλη που θα προκύψουν, σύμφωνα με μελέτη στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία μετέχουν στη διαδικασία κατάρτισης του σχεδίου νόμου, είναι πάρα πολλά:

-Κάθε χρόνο θα εξοικονομούνται περίπου 4 δισ. ευρώ τα οποία δαπανώνται στα κυκλώματα των επιτηδείων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
-Ο χρόνος για την ίδρυση των επιχειρήσεων από έναν ως τρεις μήνες που είναι τώρα μειώνεται σε μία μόνο ημέρα.
-Το «γραφειοκρατικό κόστος» που θα εξοικονομεί ο κάθε ενδιαφερόμενος ανέρχεται περίπου σε 1.300 ευρώ (σήμερα το κόστος για τη σύσταση εταιρείας εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 1.800 ευρώ) και εξαλείφεται μια σοβαρή εστία διαφθοράς.
Είναι ενδεικτικό, δε, ότι μετά την ισχύ των νέων ρυθμίσεων ο δείκτης «ease of starting a business» πάει από 140 στο 44 και η θέση της χώρας από το 109 στο 90.

Παράλληλα, οι «υπηρεσίες μιας στάσης» υποχρεούνται να προβαίνουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες που θεσπίζονται «ώστε να προσδίδουν αυθημερόν νομική προσωπικότητα στις εταιρείες» και να χορηγούν ΑΦΜ στις νεοϊδρυθείσες εταιρείες καθώς και Φορολογική και Ασφαλιστική Ενημερότητα κατά το στάδιο ίδρυσής τους. Μάλιστα, στην περίπτωση που οιοσδήποτε εκ των εταίρων δεν είναι ασφαλισμένος ή είναι ασφαλισμένος σε άλλον ασφαλιστικό φορέα θα φροντίζουν για την ασφάλισή του στον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα.

ZENITH