Skip to main content

Ικανοποιημένος ο ΣΕΒΕ από τα φορολογικά μέτρα

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος εκφράζει την ικανοποίηση του πως πολλές από τις διατάξεις ανταποκρίνονται στα πάγια αιτήματα του, αναμένει ωστόσο την εξειδίκευση αυτών των μέτρων.
Ικανοποιημένος από τα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εμφανίζεται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), σε επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών. Όπως επισημαίνει, πολλές από τις διατάξεις ανταποκρίνονται στα πάγια αιτήματά του, αναμένει ωστόσο την εξειδίκευση των μέτρων αλλά και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν, για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερα θετική κρίνει ο ΣΕΒΕ την αναγνώριση και αποδοχή από το Υπουργείο ότι «η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος είναι μια συνεχής διαδικασία που δεν τελειώνει με ένα νομοσχέδιο και για το λόγο αυτό ενεργοποιείται το Εθνικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

«Από την εμπειρία μας από τη λειτουργία άλλων Εθνικών Συμβουλίων, επισημαίνουμε ότι αυτό το όργανο διαβούλευσης θα πρέπει να έχει διευρυμένο αντικείμενο και να οργανωθεί και να λειτουργήσει με ευελιξία και αποτελεσματικότητα, ώστε να μην περιοριστεί σε δύο τυπικές συνεδριάσεις τον χρόνο, αλλά να αξιολογεί συνεχώς το πλαίσιο και την εφαρμογή του και να υποδεικνύει τρόπους και μεθόδους για τη βελτίωσή του και την απλοποίηση των διαδικασιών», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο ΣΕΒΕ χαρακτηρίζει «μεγάλο βήμα μεταρρύθμισης» την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε θέματα όπως η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η πάταξη της φοροδιαφυγής με τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων και η ηλεκτρονική διασύνδεση του υπουργείου Οικονομικών.

«Σημαντική για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι», σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η διευρυμένη υποχρεωτικότητα στη χρησιμοποίηση του τραπεζικού συστήματος κατά τις εμπορικές συναλλαγές με τους τραπεζικούς επαγγελματικούς λογαριασμούς, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για επιχειρήσεις που έχουν περιληφθεί στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και τις συναλλαγές με κάρτες ή δίγραμμες επιταγές για συναλλαγές άνω των 1500 ευρώ».

Θετικά χαρακτηρίζει ο ΣΕΒΕ και το μέτρα του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων και της ενιαίας φορολόγησής τους στην ίδια φορολογική κλίμακα, ασχέτως πηγής. «Ιδίως ο λογιστικός προσδιορισμός αμβλύνει τη στρέβλωση του ανταγωνισμού ακόμη και μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων και συμβάλλει στην εξυγίανση της αγοράς. Επίσης θετική είναι η διάκριση των φορολογητέων κερδών σε μη διανεμόμενα και διανεμόμενα κέρδη».

«Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης θα περιορίσει επίσης τη στρέβλωση του ανταγωνισμού», ενώ αναπτυξιακό μέτρο χαρακτηρίζει ο ΣΕΒΕ την ευνοϊκή μεταχείριση για τη δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 30 ετών με τη θέσπιση 5ετούς αφορολόγητου. «Το μέτρο αυτό θα ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους προς την επιχειρηματικότητα και συνάδει με την αρχή του ΣΕΒΕ για νέες καινοτόμες εξαγωγικές επιχειρήσεις της περιφέρειας».

Η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του από προοδευτικό φόρο στην ακίνητη περιουσία περιλαμβάνεται στα αιτήματα του ΣΕΒΕ, «αρκεί στην εξειδίκευση του μέτρου να προβλεφθεί η απαλλαγή των επιχειρήσεων για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα».

Τέλος, ο ΣΕΒΕ αναμένει τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης όπως είναι τα στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για την έρευνα-καινοτομία που θα πρέπει, σε συνδυασμό με άλλες σχετικές πρωτοβουλίες, να υιοθετηθούν άμεσα, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών.

ZENITH