Skip to main content

Ικανοποίηση σε Ελλάδα και Κύπρο

Την πλήρη ικανοποίησή τους για τα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, αναφορικά με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, εξέφρασαν ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης
Την πλήρη ικανοποίησή τους για τα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, αναφορικά με την Τουρκία και την πΓΔΜ, εξέφρασαν με κοινή δήλωσή τους από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού, τονίζοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στον απόλυτο συντονισμό μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Σε ό, τι αφορά στην πΓΔΜ ο Δ. Δρούτσας, αφού εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που την αφορούν, δήλωσε ότι εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, πρωτοβουλία που ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της βούλησης της Ελλάδας να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία.

Το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις, καθώς τονίζεται ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης».

Ο Δ. Δρούτσας τόνισε ότι αρκετά κράτη-μέλη συμμερίστηκαν τις ανησυχίες της Ελλάδας και στήριξαν τις ελληνικές θέσεις. Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι προσπάθησε να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς την πΓΔΜ, προβάλλοντας τη νέα δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θέλει να πάρει «στους ώμους της» το θέμα της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι και η πΓΔΜ θα πρέπει να κάνει το χρέος της για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι μετά από μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση η ελληνική και κυπριακή διπλωματία επέτυχαν να βελτιωθούν ουσιαστικά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ. Όπως επεσήμανε, «η στενή, σχεδόν σε καθημερινή βάση, συνεργασία με την κυπριακή πλευρά, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινή φωνή Ελλάδας – Κύπρου», ενώ τόνισε ότι η ελληνική πλευρά επέτυχε μια μεγάλη ανατροπή υπό «αντίξοες συνθήκες», υπογραμμίζοντας ότι η Σουηδική Προεδρία της ΕΕ είχε ριζικά αντίθετες απόψεις από τις ελληνικές.

Σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, οι 27 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι παρά τις εκκλήσεις τους, η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και ως εκ τούτου, το Συμβούλιο εμμένει στην απόφαση που έλαβε το Δεκέμβριο του 2006 να παγώσει οχτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν έκανε καμία πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο.

«Είμαστε Μακεδόνες και θέλουμε να γίνουμε μέλη της ΕΕ ως Μακεδόνες», τόνισε από μέρους του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι προσπαθεί να αλλάξει την ταυτότητά τους.

Ειδικότερα, σε ομιλία του σε ημερίδα με συνδιοργανωτές την οργάνωση «Friends of Europe», το «Konrad Adenauer Stiftung» και το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί λύση στο θέμα της ονομασίας, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι η στάση της Ελλάδας «δεν είναι ευρωπαϊκή» και το γεγονός ότι θέτει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της χώρας του στέλνει «αρνητικό μήνυμα» σε όλη την περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH