Skip to main content

Independent: Ταξιδέψτε στην Ελλάδα, είναι ασφαλές

Ο Independent απαντάει σε ερωτήσεις αναγνωστών που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και ανησυχούν για τις εξελίξεις στη χώρα και το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, ταραχών και απεργιών.

Ο Independent καλεί τους Βρετανούς πολίτες να επισκεφθούν την Ελλάδα και να μην ανησυχούν για το ενδεχόμενο σύγκρουσης της χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους της και έξοδό της από το ευρώ.

Η στήλη Inside Travel απαντάει σε ερωτήσεις αναγνωστών, οι οποίοι είτε έχουν ήδη κλείσει διακοπές στην Ελλάδα, είτε σκέφτονται να επισκεφθούν τη χώρα μας και ανησυχούν για ταραχές και απεργίες, ενώ ρωτούν εάν θα πληρώσουν σε ευρώ ή δραχμές.

Όπως λέει, «υπάρχει μια βεβαιότητα για την Ελλάδα το 2015: τα εκατομμύρια των ταξιδιωτών θα απολαύσουν υπέροχες διακοπές εκεί».

Έχουμε κλείσει ένα city break στην Αθήνα για το Σαββατοκύριακο του Αγίου Βαλεντίνου. Να πάμε ή να το ακυρώσουμε;

Ενώ οι επόμενες εβδομάδες και μήνες μπορεί να είναι ταραχώδεις για τον ελληνικό λαό, η συντριπτική πλειονότητα των τουριστών θα μείνει ανεπηρέαστη, όπως ακριβώς από τότε που ξεκίνησε η κρίση στη χώρα.

Έτσι, δεν βλέπω τον λόγο για να ακυρώσετε. Ούτε και το υπουργείο Εξωτερικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προξενείο δεν έχει αλλάξει τις οδηγίες προς τους τουρίστες από πέρσι, προφανώς επειδή πιστεύουν ότι οι όποιοι κίνδυνοι παραμένουν αμετάβλητοι. Όπως λένε «γίνονται τακτικά απεργίες, μερικές φορές ανακοινώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς εντός και εκτός Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων και πλοίων). Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται τακτικά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις. Υπάρχει μια γενική απειλή για τρομοκρατία και πράξεις βίας».

Οι παραπάνω προειδοποιήσεις είναι ηπιότερες από αυτές που υπάρχουν για τους ταξιδιώτες προς τη Γαλλία και την Τουρκία.

Αν αποφασίσετε να ακυρώσετε το ταξίδι θα χάσετε ένα σημαντικό ή το σύνολο των χρημάτων που έχετε καταβάλει και θα χάσετε ένα Σαββατοκύριακο που πιθανόν θα είναι γεμάτο ενδιαφέρον, διασκέδαση και ρομαντισμό. Ο Φεβρουάριος είναι μια εξαιρετική στιγμή για να επισκεφθείτε την πρωτεύουσα, να απολαύσετε τα μνημεία, τα μουσεία και τα εστιατόρια, χωρίς τη ζέστη και την πολυκοσμία του καλοκαιριού.

Σχεδίαζα να επισκεφθώ την Ελλάδα για το Ορθόδοξο Πάσχα, αλλά δεν έχω κλείσει τίποτα ακόμη. Να το κάνω;

Ναι, το Πάσχα είναι μια συναρπαστική περίοδος να βρίσκεσαι στην Ελλάδα. Είναι η πιο μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και είναι γεμάτη από παραδόσεις, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα.

Ένα θέμα που ίσως θέλετε να εξετάσετε είναι η κράτηση ενός πακέτου (δηλαδή ταξίδι και διαμονή) και να μην τα κλείσετε ξεχωριστά. Στη συνέχεια, στην απίθανη περίπτωση να υπάρχει αναστάτωση που επηρεάζουν την πτήση ή το ξενοδοχείο σας, η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να σας φροντίσει.

Θα πάω στις Σπέτσες, ως συνήθως, αυτό το καλοκαίρι. Τι νόμισμα θα χρησιμοποιήσω;

Ευρώ, κατά πάσα πιθανότητα. Αλλά ακόμη και αν δεν είναι ευρώ, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Ενώ υπάρχει μια θεωρητική πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή, η επίδραση στους τουρίστες θα είναι οριακή. Τα ξενοδοχεία, αναμφίβολα, θα συνεχίσουν να δέχονται πληρωμές σε ευρώ, προς όφελος των επισκεπτών από τη ζώνη του ευρώ. Είναι πιθανό οι τιμές να αλλάξουν λίγο, αλλά δεν πρέπει να ανησυχείτε για δραματικές αλλαγές.

Να αγοράσω ευρώ ή να περιμένω;

Εάν θέλετε να κλειδώσετε την καλύτερη ισοτιμία λίρας/ευρώ, ίσως θα έχει νόημα να αγοράσετε μερικά τώρα. Υπάρχουν εικασίες ότι το ευρώ θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ. Αλλά μια διαφορετική θεωρία υποστηρίζει ότι το Grexit θα ενισχύσει το ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων.

Έχουμε κλείσει για μήνα του μέλιτος ταξίδι στα νησιά του Αιγαίου για τον Αύγουστο. Έχουμε ήδη πληρώσει τα αεροπορικά εισιτήρια και το μεγαλύτερο μέρος των διαμονών. Είναι ασφαλή τα χρήματά μας;

Είναι σχεδόν βέβαιο. Καμία αεροπορική εταιρεία που συνδέει την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει οικονομικό πρόβλημα και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα διαταραχθούν οι πτήσεις. Ο πολιτικός σεισμός που μπορεί να συμβεί στο Αιγαίο να να επηρεάσει όλη την Ευρώπη δεν θα έχει καμία επίδραση στη γοητεία των αρχαίων χώρων της Κρήτης, τα συγκλονιστικά τοπία της Σαντορίνης ή τις παραλίες της Μυκόνου. Τα ξενοδοχεία όπου έχουν γίνει κρατήσεις θα εξακολουθούν να υποδέχονται τους επισκέπτες.

Είναι ίσως λίγο αργά για να σας το πω, αλλά το να πληρώσετε με πιστωτική κάρτα σας παρέχει ένα επιπλέον στρώμα ασφάλειας.

Τι επιπτώσεις θα υπάρξουν για τις μεταφορές, ιδίως τα ferries και τα λιμάνια;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φανταστεί κανείς ότι τα ferries θα διακοπούν. Το να χρησιμοποιήσετε το δίκτυο επιβατηγών πλοίων παραμένει μία από τις μεγάλες χαρές του ταξιδιού στη Μεσόγειο. Τα τρένα είναι λιγότερο προβλέψιμα, καθώς πρόκειται για μια αναποτελεσματική κρατική επιχείρηση, που έχει υποστεί μεγάλες περικοπές, οι οποίες έχουν φέρει επιπτώσεις στις υπηρεσίες της. Αλλά, όπου και να πάτε στην ηπειρωτική χώρα, είναι πιθανό να υπάρχει λεωφορείο για να σας μεταφέρει.

Έχουμε κλείσει για τη Νάξο, για τρεις εβδομάδες τον Ιούνιο και αναρωτιέμαι αν θα ήταν ασφαλές να συνεχίσουμε με τα σχέδια των διακοπών μας. Να πάμε;

Οπωσδήποτε. Είναι πιθανόν να είναι ένα εξαιρετικό καλοκαίρι για διακοπές στην Ελλάδα, διότι ορισμένοι από τους τουρίστες που αναμένονταν να επισκεφθούν τη χώρα ενδεχομένως να μην το κάνουν, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές και να αυξηθεί η διαθεσιμότητα σε δωμάτια. Ο Ιούνιος είναι μια πολύ καλή επιλογή (όπως ο Μάιος και ο Σεπτέμβριος), επειδή η θερμοκρασία είναι τέλεια και τα νησιά χωρίς πολύ κόσμο.

Τρεις εβδομάδες στη Νάξο ακούγεται σχεδόν τέλειο: τα μπαρ και τα εστιατόρια θα είναι ανοιχτά ως συνήθως, οι άνεμοι θα δροσίσουν τους λουόμενους και θα ενθουσιάσουν τους σέρφερ. Υπάρχει μια βεβαιότητα για την Ελλάδα το 2015: τα εκατομμύρια των ταξιδιωτών θα απολαύσουν υπέροχες διακοπές εκεί. Η ζωή συνεχίζεται.

ZENITH