Skip to main content

IOBE: Γιατί θα αποφευχθεί η αναχρηματοδότηση

Ένας από τους βασικούς στόχους του ΥΠΟΙΚ είναι να αποφύγει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους κι αυτό γιατί παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται το τελευταίο διάστημα, πρόκειται για μια εξέλιξη
Ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Οικονομικών είναι να αποφύγει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους. Κι αυτό γιατί παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα, πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία καθε άλλο παρά θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Ακόμα κι ως λύση ανάγκης.

Το γεγονός ότι το ΙΟΒΕ πριν από λίγο επεσήμανε, στην τριμηνιαία έκθεσή του, το γεγονός ότι δημιουργούνται πλεονάσματα της τάξης του 6% του ΑΕΠ, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πρώτης τάξεως «μαξιλάρι» για τον επόμενο γύρο των αναγκαστικών κινήσεων. Το γεγονός αυτό σημαίνει πέραν όλων των άλλων ότι η αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους θα μπορεί να συνεχιστεί κανονικά μετά το 2012.

Τουλάχιστον αυτό εκτιμούν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ, οι οποίοι, ωστόσο, διατηρούν μια επιφύλαξη. Σε τι συνίσταται; Στο ενδεχόμενο, όπως γράφουν, οι αγορές να δυσλειτουργούν ή να δυσπιστούν, οπότε τότε είναι πολύ πιο πιθανό να επεκταθεί η διάρκεια της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα για μια ακόμα τριετία, παρά να αναγκαστεί η χώρα να προβεί σε οποιουδήποτε είδους αναδιάρθρωση χρέους. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, το συνολικό σενάριο είναι θετικό.

ZENITH