Skip to main content

Ιούνιο η επιλογή συμβούλου ιδιωτικοποίησης στην Telekom Srbjia

Εντός Απριλίου ο διαγωνισμός για την επιλογή συμβούλου ιδιωτικοποίησης στην Telekom Srbjia, ενώ το Σεπτέμβριο ξεκινά η διαδικασία εκχώρησης του 40% που κατέχει το σερβικό δημόσιο στην εταιρεία, έχοντα
Μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει σύμβουλος ιδιωτικοποίησης για το 40% που κατέχει το σερβικό δημόσιο στην Telekom Srbjia, στην οποία συμμετέχει και ο ελληνικός ΟΤΕ.

Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, ο διεθνής διαγωνισμός για το σύμβουλο ιδιωτικοποίησης θα προκηρυχθεί εντός των προσεχών ημερών, με προοπτική το «ψιλό κοσκίνισμα» όσων επιδείξουν ενδιαφέρον να έχει συντελεστεί στις αρχές του καλοκαιριού. Το επόμενο βήμα στο σχεδιασμό της σερβικής κυβέρνησης προβλέπει ολοκλήρωση του προπαρασκευαστικού σταδίου της ιδιωτικοποίησης και οργάνωση του τελικού διαγωνισμού το Σεπτέμβριο του 2010. Ήδη έχουν συσταθεί δύο ομάδες εργασίας για την προετοιμασία του όλου εγχειρήματος, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι τα πάγια που ανήκουν στον τοπικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό θα διαχωριστούν σε σχέση με ό,τι ανήκει στο δημόσιο, περιλαμβανομένης και της υποδομής.

Το μερίδιο του σερβικού δημοσίου στην Telekom Srbjia είναι στο 80%, η συνολική αξία της οποίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών κυμαίνεται μεταξύ 2 δισ. ευρώ και 4 δισ. ευρώ. Στα πλάνα της τοπικής κυβέρνησης είναι επίσης να εκχωρήσει άλλο ένα 20% από το μετοχικό της μερίδιο, με το 15% να έχει κατεύθυνση στο ευρύ κοινό και το υπόλοιπο 5% στο προσωπικό της επιχείρησης.

Μεταξύ των «μνηστήρων» για το προς πώληση ποσοστό της Telekom Srbjia εκτός της Deutsche Telekom –που ελέγχει μέρος του κεφαλαίου, μέσω της συμμετοχής στην ΟΤΕ- περιλαμβάνεται η France Telekom, η Telekom Austria και η αιγυπτιακή Orascom. Ο νέος μεγαλομέτοχος θα έχει τη δυνατότητα (option) να εξαγοράσει μερίδια των μικρομετόχων, εφόσον συμφωνήσουν να τα πωλήσουν.

ZENITH