Skip to main content

ΗΠΑ: Απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας

Ο 23χρονος Νιγηριανός, Ουμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να ανατινάξει χθες αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρίας Δέλτα λίγο πριν προσ
Ο 23χρονος Νιγηριανός ονόματι Ουμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να ανατινάξει χθες με εκρηκτικά που τα είχε δέσει πάνω στο σώμα του το αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρίας Δέλτα λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι το υπουργείου Δικαιοσύνης .

Οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς του υπόπτου ότι έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, η οποία ευθύνεται για τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Η προκαταρτική έρευνα του FBI απέδειξε ότι η ύλη που περιείχε ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε προσδεμένο πάνω του ήταν ΡΕΝΤ, γνωστή και ως πενταερυθρίτης.

Πρόκειται για ένα από τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησε ο Ρίτσαρντ Ρέιντ, ο γνωστός «βομβιστής των παπουτσιών» που καταδικάστηκε γιατί προσπάθησε να ανατινάξει ένα αεροσκάφος που κατευθυνόταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά τις επιθέσεις του 2001.

Εξάλλου, τις ανησυχίες του για τον γιο του είχε εκφράσει στις αμερικανικές Αρχές ο πατέρας του Νιγηριανού, διακεκριμένος τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας.

Ο πατέρας του νεαρού, είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές Αρχές ήδη από τον περασμένο μήνα, για τις ακραίες αντιλήψεις του γιου του, φοιτητή μηχανολογίας στο UCL.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, μετά την προειδοποίηση αυτή, οι ομοσπονδιακές Αρχές στην Ουάσινγκτον καταχώρησαν το νεαρό ως γνωστό ή ύποπτο τρομοκράτης με διεθνή δράση, αλλά ουδέποτε του αφαιρέθηκε η αμερικανική βίζα του.

ZENITH