Skip to main content

Ηπιότερα μέτρα θα λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η BofA-ML

Ηπιότερα θα είναι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα χρειαστεί να λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση της Bank of America – Merrill Lynch.
Ηπιότερα θα είναι τα μέτρα  δημοσιονομικής προσαρμογής που θα χρειαστεί να λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση της Bank of America – Merrill Lynch, με ημερομηνία 21 Απριλίου 2010.

Η BofA-ML υπογραμμίζει ότι η χώρα μας έχει λάβει όλα τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ζήτησαν για το 2010 η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο δεν έχουν δώσει καμία αφορμή, ώστε να αμφισβητηθεί η πρόθεσή τους να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και να περιορίσουν σε βάθος χρόνου τον διογκωμένο δημόσιο τομέα. «Αν και η Ελλάδα ενδεχομένως να εμφανίζεται απρόθυμη να λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας, εκτιμούμε ότι θα ληφθούν τελικά επιπρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της δημοσιονομικής της εικόνας», σημειώνεται στην έκθεση.

Παράλληλα, στην έκθεση εικάζεται ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα κορυφωθεί στο 140% του ΑΕΠ το 2012, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με μέσο ρυθμό 4,2% από το 2013 και έπειτα, πολύ χαμηλότερα από το 6,5% της τελευταίας δεκαετίας, «Καμία ύφεση δεν διαρκεί για πάντα και οι αγορές μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση πολύ γρήγορα», αναφέρει η BofA-ML.

Σύμφωνα με τον οίκο, με ένα μέσο κόστος δανεισμού 6%, ένα έλλειμμα προϋπολογισμού της τάξης του 5% θα άφηνε περιθώριο για την υποχώρηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στο επίπεδο του 134% το 2022. Με 3% έλλειμμα προϋπολογισμού, ο λόγος αυτός θα μπορούσε στο ίδιο διάστημα να υποχωρήσει και κάτω του 120%.

Ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης το επόμενο διάστημα και αυτό θα λύσει τα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας μας το 2010. Ωστόσο, σημειώνει ο οίκος, τώρα πρέπει να προσέξουμε τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Τέλος, ο οίκος θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να φτάσει σε ένα σημείο που η δημοσιονομική της κατάσταση θα είναι βιώσιμη, καθώς τόσο οι αναλύσεις των στοιχείων δείχνουν ότι με αυστηρό έλεγχο του προγράμματος μπορεί να τα καταφέρει, ενώ επίσης έχει δείξει ότι πλέον έχει και την πολιτική θέληση.

ZENITH