Skip to main content

Υψώθηκε η σημαία της Ουκρανίας στη Χερσώνα - Πανηγυρισμοί στο κέντρο της πόλης (φωτο+vid)

Αναφορές για εγκατάλειψη τραυματισμένων στρατιωτών από τη Ρωσία, ουκρανικούς βομβαρδισμούς και άτακτη υποχώρηση ρωσικών μονάδων

Την ουκρανική σημαία να έχει υψωθεί στη Χερσώνα δείχνουν φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ανεπιβεβαίωτες αναφορές να κάνουν λόγο για μια χαοτική ρωσική υποχώρηση. Φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν Ουκρανούς πολίτες να πανηγυρίζουν για την ανακατάληψη της πόλης, ενώ άλλοι σκίζουν προπαγανδιστικά πανό που είχαν αναρτηθεί στην περιοχή επί ρωσικής κατοχής.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη εισέλθει στο κέντρο της Χερσώνας, λίγες ώρες αφότου οι ρωσικές αποχώρησαν από την πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, ανατινάσσοντας τη γέφυρα Αντονόφσκι.

Υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες αναφορές για εγκατάλειψη στρατιωτών που είναι τραυματίες, ουκρανικούς βομβαρδισμούς και πέρα από τον ποταμό Δνείπερο για άτακτη διαφυγή ορισμένων ρωσικών μονάδων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η αποχώρηση των στρατευμάτων ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα στις 5 τα ξημερώματα, ώρα Μοσχας (4:00 ώρα Ελλάδας).

Κατά τον Guardian, φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δείχνουν πολίτες να καλωσορίζουν Ουκρανούς στρατιώτες στην περιοχή Korabelnyi της πόλης. Μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας δήλωσε στο Reuters ότι σχεδόν όλη η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο Serhiy Khlan, τον οποίο επικαλείται το Reuters, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανάκτησης της δεξιάς όχθης του ποταμού Δνείπερου, με τον ίδιο να δηλώνει ότι πολλοί Ρώσοι στρατιώτες δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν την πόλη της Χερσώνας.

Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν τραυματίες στο πεδίο της μάχης

Εν τω μεταξύ πολύ βαριές φαίνεται ότι είναι οι απώλειες για τον ρωσικό στρατό στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, ειδικά τα τελευταία 24ωρα κατά τη διάρκεια της οπισθοχώρησης από την περιοχή της Χερσώνας.

Όπως μεταδίδει η Daily Τelegraph, οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν εγκαταλείψει τραυματίες συντρόφους τους καθώς υποχωρούν. Ο Νικολάι, ένας Ουκρανός στρατιώτης που πολεμά στην περιοχή, είπε στην εφημερίδα: «Υπάρχει αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων σε πιο οχυρωμένες θέσεις. Αλλά υπήρχαν ακόμα κατοικημένα σημεία όπου βλέπουμε μάχες. Αποσύρονται γιατί έχουν απώλειες, πολύ βαριές απώλειες. Επιπλέον, δεν παίρνουν καν τα σώματα των στρατιωτών τους και αφήνουν πίσω τους τραυματίες».

ZENITH