Skip to main content

Ισλανδία: Βολές της Ισλανδής πρωθυπουργού κατά τραπεζών

Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ισλανδίας, στο κορύφωμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αποτελεί γενικευμένη αποτυχία για το σύνολο των παραγόντων του τραπεζικού τομέα, τόνισε σήμερα η Ισλ
Η κατάρρευση, κυριολεκτικά, του τραπεζικού συστήματος της Ισλανδίας στο κορύφωμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης αποτελεί γενικευμένη αποτυχία για το σύνολο των παραγόντων του τραπεζικού τομέα - τραπεζίτες, κυβέρνηση, δημοσιογράφοι, εποπτικές αρχές-, τόνισε σήμερα η Ισλανδή πρωθυπουργός, Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ.

«Διαπράχθηκαν, βέβαια, λάθη. Κατέρρευσαν οι ιδιωτικές τράπεζες, απέτυχε εντελώς το εποπτικό σύστημα, η πολιτική απέτυχε, η κυβέρνηση το ίδιο, τα ΜΜΕ εξίσου, επεσήμανε η πρωθυπουργός της Αριστεράς, που εξελέγη στη σκιά αυτής της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.

«Όλα αυτά, λοιπόν, ώθησαν από κοινού να αναθεωρηθούν πολλά θεμελιώδη μεγέθη της ισλανδικής κοινωνίας. Όμως η δημοκρατία η ίδια, η δύναμη του δικαίου, η στενή διεθνής συνεργασία συνεχίζουν να αποτελούν τα καλύτερα από τα όπλα μας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την κρατική έκθεση με τον τίτλο «Αλήθεια» για την εντονότατη κοινωνικο-οικονομική κρίση του φθινοπώρου 2008 στην Ισλανδία συνυπευθυνότητα είχαν ο τότε πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, αρκετοί υπουργοί του, το μεγαλύτερο όμως μερίδιο της ευθύνης το έχουν οι ιδιωτικές ισλανδικές τράπεζες, που έγιναν αληθινή «φούσκα» και τινάχτηκαν στον αέρα, βυθίζοντας τα πάντα στο χάος...

Πράγματι, οι τράπεζες συγκέντρωναν πολλά ξένα κεφάλαια με πολύ προνομιακούς όρους (πρόγραμμα Icesave), κυρίως βρετανικά κι ολλανδικά, τα οποία όταν ζητήθηκαν όλα μαζί, αυτές κατέρρευσαν και επαναλειτούργησαν μόνον όταν ενισχύθηκαν με τα κεφάλαια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Οι Ισλανδοί εκλογείς ρωτήθηκαν αν τα κεφάλαια αυτά των Βρετανών και Ολλανδών κι άλλων πρέπει να αποζημιωθούν και με πλειοψηφία περίπου 95% είπαν «όχι», δυσχεραίνοντας την εκταμίευσης της υπόλοιπης κεφαλαιακής βοήθειας του ΔΝΤ.

ZENITH