Skip to main content

Ισόβια σε δύο αδέλφια για την εκτέλεση ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου

Το έγκλημα αποδόθηκε σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ μπράβων της νύχτας και παρέμενε ανεξιχνίαστο, επί τουλάχιστον μια πενταετία.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Ερήμην καταδικάστηκαν δύο αδέλφια, αρμενικής καταγωγής, για τη δολοφονία που τελέστηκε έξω από νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, το 2007, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Το έγκλημα αποδόθηκε σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ μπράβων της νύχτας και παρέμενε ανεξιχνίαστο, επί τουλάχιστον μια πενταετία.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης επέβαλε ισόβια δεσμά σ' έναν 37χρονο που εκτίει ισόβια κάθειρξη και για άλλη δολοφονία και στον αδελφό του ο οποίος είναι φυγόδικος. Ο πρώτος δεν προσήλθε στο δικαστήριο και μέσα από τις φυλακές όπου βρίσκεται απέστειλε επιστολή ζητώντας την αναβολή της δίκης επειδή- όπως ισχυρίστηκε- αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη μέση του.

Το αίτημα απορρίφθηκε και τελικά οι δύο κατηγορούμενοι για "ανθρωποκτονία με πρόθεση από κοινού" δικάστηκαν ερήμην χωρίς να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο.

Η δολοφονία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2007. Το θύμα, ο 32χρονος Αρμένιος Βούρος Κοτσανιάν- ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου διασκέδασης "Αραράτ" έπεσε νεκρός καθώς γαζώθηκε από σφαίρες πολεμικού όπλου τύπου Καλάσνικοφ ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του.

Οι αστυνομικοί, εκτός από του κάλυκες, είχαν βρει έναν στρατιωτικό σάκο με γεμιστήρες ενώ είχαν  συλλέξει  αποτυπώματα και γενετικό υλικό που ανήκαν σε δύο άγνωστους άνδρες οι οποίοι δεν είχαν ταυτοποιηθεί καθώς η μέθοδος αξιοποίησης του DNA βρισκόταν ακόμη σε αρχικό στάδιο. Η υπόθεση παρέμεινε ανεξιχνίαστη και τέθηκε στο αρχείο.

Το 2008 τελέστηκε άλλη μια δολοφονία, στην περιοχή της Νικόπολης Θεσσαλονίκης. Ο δράστης είχε σταματήσει στη μέση του δρόμου με το αυτοκίνητο του για να μιλήσει στο κινητό τηλέφωνο του, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία, και όταν ο 24χρονος παθών διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν μπορούσε να περάσει με το δικό του αυτοκίνητό, τον  εκτέλεσε με καταιγισμό πυρών ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον 20χρονο φίλο του.

Ο 37χρονος Αρμένιος είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2009 για υπόθεση εκβίασης της νύχτα και ταυτοποιήθηκε ότι ήταν ο δράστης της δεύτερης ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας  για την οποία καταδικάστηκε με ισόβια δεσμά και 16ετή κάθειρξη. Στο δικαστήριο αρνήθηκε πως ήταν ο δράστης, υποδεικνύοντας τον εξαφανισμένο αδελφό του.

Από την αναψηλάφηση των στοιχείων οι αστυνομικοί του τμήματος του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στα τέλη του 2013, εξιχνίασαν  και την πρώτη δολοφονία, έξω από το νυχτερινό κέντρο, ταυτοποιώντας ως δράστες τα δύο αδέλφια από την Αρμενία. Η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο και τέθηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, με το γνωστό αποτέλεσμα. 

ZENITH