Skip to main content

Ισπανία: Ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ τα επισφαλή δάνεια το Μάιο

Τα 100 δισ. ευρώ ξεπέρασαν τα επισφαλή δάνεια στην Ισπανία το Μάιο για πρώτη φορά, καθώς οι περισσότερες εταιρείας κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης ενώ η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται.
Τα 100 δισ. ευρώ ξεπέρασαν τα επισφαλή δάνεια στην Ισπανία το Μάιο για πρώτη φορά, καθώς οι περισσότερες εταιρείας κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης, ενώ η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται. Σύμφωνα με την Bank of Spain, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν στα 100,37 δισ. ευρώ από 99,89 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και από 86,74 δισ. ευρώ το Μάιο του 2009. Το ύψος των επισφαλών δανείων αντιστοιχεί στο 5,5% των συνολικών, ποσοστό ίσο με το αντίστοιχο του Απριλίου. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σε υψηλό 15 ετών, καθώς οι ισπανικές τράπεζες απορροφούν ένα κύμα πτωχεύσεων που συνοδεύεται από την άνοδο της ανεργίας και την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς. 

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Αποταμιευτηρίων της Ισπανίας, Αντόνιο Ολαβαριέρα, ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις από τα «τεστ αντοχής» για ισπανικούς πιστωτικούς ομίλους, απαντά αρνητικά. Δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τις ισπανικές αποταμιευτικές τράπεζες, τις λεγόμενες cajas, από τη δημοσιοποίηση των «τεστ αντοχής» στο τέλος της εβδομάδας, παρά τις προειδοποιήσεις πολλών αναλυτών ότι οι συγκεκριμένες τράπεζες θα επηρεαστούν περισσότερο.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μία τράπεζα να χρειαστεί περισσότερο κεφάλαιο από το ταμείο αναδιάρθρωσης που έχει συστήσει η ισπανική κεντρική τράπεζα για να βοηθήσει την τάση συγκεντρωτισμού που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητή μεταξύ των cajas.

ZENITH