Skip to main content

Ισραήλ: Ναι στη βοήθεια για τη Γάζα, όχι στα όπλα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δικαιολόγησε τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας με το επιχείρημα ότι παρεμποδίζει τη λαθραία εισαγωγή όπλων στον παλαιστινιακό θύλακο, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε πρόθυμος να επι
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένγιαμιν Νετανιάχου δικαιολόγησε τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας με το επιχείρημα ότι παρεμποδίζει τη λαθραία εισαγωγή όπλων στον παλαιστινιακό θύλακο, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε πρόθυμος να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η αρχή που διέπει την πολιτική μας είναι σαφής: έγκειται στην αποτροπή της εισόδου όπλων και άλλων πολεμικών υλικών στη Γάζα και στην ελευθερία εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας και εμπορευμάτων που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς», τόνισε ο Νετανιάχου πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.

«Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγουμε αυτή τη στιγμή έχουν στόχο να εξασφαλίσουν πως οι αρχές αυτές θα εφαρμοσθούν εν τοις πράγμασιν. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και αυτήν την εβδομάδα», πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να προσθέσει άλλο.

«Πριν την υπόθεση του στολίσκου, εμείς διεξήγαμε διαβουλεύσεις σε πολλά fora για την πολιτική μας απέναντι στη Λωρίδα της Γάζας. Οι συνομιλίες είχαν συνεχισθεί την περασμένη εβδομάδα, κυρίως με τον απεσταλμένο του ‘Κουαρτέτου’ Τόνι Μπλερ», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος πιέζεται πανταχόθεν για να χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Γάζας.

Εξάλλου, ο ισραηλινός υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπαράκ ακύρωσε την επίσκεψη που είχε προγραμματίσει για αύριο στη Γαλλία, προκειμένου να παραστεί στο εξοπλιστικό σαλόνι Eurosatory 2010 σε παρισινό προάστιο, τονίζεται σε ανακοινωθέν του υπουργείου του.

«Ο υπουργός ακύρωσε το ταξίδι του στο Παρίσι για το σαλόνι Eurosatory προκειμένου να παραμείνει στο Ισραήλ έως τη σύσταση μίας ομάδας ειδικών, η οποία θα επιφορτισθεί να ερευνήσει τα επεισόδια που σχετίζονται με τον στολίσκο», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Κατά την επίσκεψή του ο Μπαράκ επρόκειτο να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του Ερβέ Μορέν και «άλλα μέλη της γαλλικής κυβέρνησης», προστίθεται στο ανακοινωθέν.

ZENITH