Skip to main content

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου πρώτος στις εκλογές

Τη σιγουριά του ότι το κόμμα του έχει κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες εξέφρασε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τη σιγουριά του ότι το κόμμα του έχει κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες εξέφρασε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου

Προσκάλεσε τα δεξιά κόμματα να συμμετάσχουν για τη δημιουργία, «χωρίς καθυστέρηση», μίας κυβέρνησης συνασπισμού. «Η πραγματικότητα δεν κάνει διαλείμματα», δήλωσε ο Νετανιάχου απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Τα ισραηλινά και τα διεθνή ΜΜΕ παρουσιάζουν ως μεγάλη και απροσδόκητη νίκη για τον Νετανιάχου την πρόωρη κάλπη. Mε σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες (ενσωμάτωση 99%), τα επίσημα αποτελέσματα για τις 120 έδρες της νέας Κνεσέτ, το δεξιό Λικούντ του Μπ.Νετανιάχου αποσπά 30 έδρες και βρίσκεται στην κορυφή, ενώ ακολουθεί η Κεντροαριστερή «Σιωνιστική Ένωση» με 24 έδρες. Η Αραβική Κοινή Λίστα  βγαίνει τρίτη δύναμη με 14 έδρες, το Γες Ατίντ του Γιαΐρ Λαπίντ παίρνει 11 έδρες, το νεότευκτο «Κουλανού» του Μοσέ Καχλόν βρίσκεται στις 10 έδρες, ο Εβραϊκός Οίκος του Ν.Μπένετ εμφανίζεται στις 8 έδρες.

Από τα κόμματα των υπερορθόδοξων, το Σας αποσπά 7 έδρες και το UTJ 6 έδρες, το Ισραήλ Μπεϊτένου του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν παίρνει 6 έδρες και το αριστερό Μερέτζ παίρνει 4 έδρες. 

ZENITH