Skip to main content

Ισραηλινά πολεμικά αναχαίτισαν και παρακολουθούν το Rachel Corrie

Ισραηλινά πολεμικά αναχαίτισαν και παρακολουθούν, αλλά δεν έχουν καταλάβει, το Ιρλανδικό πλοίο Rachel Corrie, στο οποίο επιβαίνουν η κάτοχος του βραβείου Νομπέλ ειρήνης Μαϊρίντ Μαγκουάιρ και ο Ιρλανδ
Ισραηλινά πολεμικά αναχαίτισαν και παρακολουθούν, αλλά δεν έχουν καταλάβει, όπως μετέδωσαν νωρίτερα το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, το Ιρλανδικό πλοίο Rachel Corrie, δήλωσε εκπρόσωπος της εκστρατείας η οποία υποστηρίζει την προσπάθεια μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Τους ακολουθούν», δήλωσε τηλεφωνικά η Γκρέτα Μπερλίν της οργάνωσης Free Gaza. Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι το σκάφος πλέει περίπου 55 χλμ. δυτικά της Γάζας, στην Μεσόγειο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι ένας δημοσιογράφος που βρίσκεται στο σκάφος είπε πως «μπορούμε να δούμε Ισραηλινά σκάφη πολύ κοντά μας. Μας ακολουθούν. Δεν έχει υπάρξει καμιά επαφή».

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού είπε ότι δεν διαθέτει καμιά πληροφορία για το θέμα.

Οι αρχές του Ισραήλ είχαν προειδοποιήσει ότι δε θα επιτρέψουν στο σκάφος να διαρρήξει τον αποκλεισμό του Παλαιστινιακού θύλακα, πέντε ημέρες μετά την επιχείρηση κατάληψης μιας νηοπομπής έξι σκαφών στην οποία βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 9 άνθρωποι.

Το Ισραήλ προσφέρθηκε να μεταφέρει την βοήθεια που μεταφέρει το Ρέιτσελ Κόρι στο λιμάνι του Ασόντ και από εκεί οδικώς στη Γάζα, όμως οι ακτιβιστές επιμένουν ότι θα ελλιμενιστούν στον Παλαιστινιακό θύλακα.

«Δε θα πάνε στο Ασόντ», είπε η Μπερλίν, προσθέτοντας ότι μόνο εάν το Ισραηλινό πολεμικό ναυτικό καταλάβει το σκάφος θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Το πλοίο έχει πάρει το όνομά του από την Αμερικανίδα ακτιβίστρια η οποία σκοτώθηκε από μπουλντόζα του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας το 2003.

Στο σκάφος επιβαίνουν η κάτοχος του βραβείου Νομπέλ ειρήνης Μαϊρίντ Μαγκουάιρ από τη Βόρεια Ιρλανδία και ο Ιρλανδός Ντένις Χάλιντεϊ, πρώην αξιωματούχος στα Ηνωμένα Έθνη.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, δια στόματος του Μάικ Χάμερ, εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, απηύθυνε «κατεπείγουσα έκκληση» προς τους επιβαίνοντες στο πλοίο να μην επιχειρήσουν να πλεύσουν ως τη Γάζα και να αποφύγουν μια αναμέτρηση, για την ασφάλεια όλων, και να μεταβούν στο Ασόντ ώστε να μεταφερθεί από εκεί η υλική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Πυροβολήθηκαν 30 φορές

Εννέα τούρκοι ακτιβιστές που σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επιδρομή πυροβολήθηκαν συνολικά 30 φορές και πέντε πέθαναν από τραύματα που προκλήθηκαν από βολές πυροβόλου στο κεφάλι, ανέφερε χθες η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας έδειξαν πως οι περισσότεροι άνδρες κτυπήθηκαν με σφαίρες των 9mm, πολλές από τις οποίες ρίφθηκαν από κοντινή απόσταση, ανέφερε ο Guardian, επικαλούμενος τον Γιαλτσίν Μπουγιούκ, αντιπρόεδρο του τουρκικού συμβουλίου ιατροδικαστικής που διενήργησε τις νεκροψίες την Παρασκευή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ένας 60χρονος, ο Ιμπραχίμ Μπιλγκέν, πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στον κρόταφο, στο στήθος, στο γοφό και στην πλάτη, ανέφερε ο Guardian.

Ένας 19χρονος, με το όνομα Φουλκάν Ντογκάν, ο οποίος έχει επίσης αμερικανική υπηκοότητα, πυροβολήθηκε πέντε φορές από απόσταση μικρότερη των 45 εκατοστών, στο πρόσωπο, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, δύο στο πόδι και μία στην πλάτη.

Άλλοι δύο άνδρες πυροβολήθηκαν τέσσερις φορές, πέντε από εκείνους που σκοτώθηκαν πυροβολήθηκαν είτε στο πίσω μέρος του κεφαλιού είτε στην πλάτη, δήλωσε ο Μπουγιούκ, πάντα σύμφωνα με τον Guardian.

Εκτός από όσους σκοτώθηκαν, άλλοι 48 έφεραν τραύματα από πυροβόλο και έξι ακτιβιστών εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη, πρόσθεσε. Το Ισραήλ δήλωσε πως τα πολλαπλά τραύματα από βολές πυροβόλου δεν σημαίνουν ότι οι πυροβολισμοί ρίφθηκαν για άλλο λόγο εκτός από εκείνον της αυτοάμυνας.

«Η μόνη περίσταση όπου ένας στρατιώτης πυροβόλησε ήταν όταν βρισκόταν σαφώς σε μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον Guardian.

«Το γρήγορο τράβηγμα της σκανδάλης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μερικές σφαίρες στο ίδιο σώμα, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι βρίσκονταν σε μία κατάσταση απειλητική για τη ζωή», είπε ο εκπρόσωπος.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε τον Χαλούκ Ίντσε, επικεφαλής του ινστιτούτου ιατροδικαστικής στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος είπε πως μόνο σε μία περίπτωση υπήρξε τραύμα από μία και μοναδική σφαίρα, στο μέτωπο από μακρινή βολή, ενώ όλα τα άλλα πτώματα εμφανίζουν πολλαπλά τραύματα.

Είπε πως όλες οι σφαίρες εκτός από μία που ανακτήθηκαν από τα πτώματα προέρχονταν από βολές των 9 mm. Για την άλλη βολή , ο Ίντσε είπε: «Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε αυτό το είδος υλικού να χρησιμοποιείται σε πυροβόλα όπλα. Ήταν απλώς κάτι που περιείχε πολλούς τύπους σφαιρών που χρησιμοποιούνται συνήθως σε κυνηγετικά όπλα. Εισέδυσε στην περιοχή του κεφαλιού στον κρόταφο και τη βρήκαμε ανέπαφη στον εγκέφαλο».

Κανείς από το ιατροδικαστικό εργαστήριο της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχολιασμό.

ZENITH