Skip to main content

Ισραηλίτες τουρίστες «στέλνει» στην Ελλάδα η Τουρκία

Μετά το αιματηρό περιστατικό με το ανθρωπιστικό καραβάνι για τη Γάζα, που στοίχισε τη ζωή Τούρκων πολιτών, οι Ισραηλινοί τουρίστες ματαιώνουν τις επισκέψεις τους σε θέρετρα της γειτονικής χώρας και έ
Ο «πάγος» που έχει μπει στις Σινοτουρκικές σχέσεις, μετά τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια, κατά την απόβαση ισραηλινών στρατιωτών σε πλοία του ανθρωπιστικού καραβανιού, με προορισμό τη Γάζα, αναμένεται να «ζεστάνει» ελαφρώς την τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο περιστατικό που στοίχισε τη ζωή Τούρκων πολιτών αποτέλεσε βασική αιτία για τη ματαίωση ενός ευρύτατου προγράμματος μεταφοράς Ισραηλινών τουριστών σε θέρετρα της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα ένα μέρος αυτών να αποφασίσει να επισκεφθεί την Ελλάδα. Μη ξεχνούμε ότι το θέμα της ασφάλειας παίζει πρωτεύοντα ρόλο για τους Ισραηλίτες, κάτι που το γνώρισε από πρώτο χέρι και η Θεσσαλονίκη, όταν μετά τα επεισόδια του Μαΐου στην Αθήνα –και τις εικόνες βίας που έκαναν το γύρο του κόσμου- ακυρώθηκαν περί τις 8.000 διανυκτερεύσεις (μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου) σε δύο ξενοδοχεία της πόλης, με επισκέπτες από το Ισραήλ.

Όσον αφορά στην καινούρια συμφωνία για τα Χαλκιδική, έχει επιτευχθεί με μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Χερσόνησο της Σιθωνίας, το οποίο επιλέχθηκε γιατί οι συγκεκριμένοι τουρίστες απαίτησαν ο χώρος διαμονής τους να πληροί τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών επιπέδου πέντε αστέρων. Η μεταφορά θα γίνεται με πτήσεις Charter και η πρώτη «φουρνιά» -εκτός απροόπτου- αναμένεται σήμερα.

Το πλάνο προβλέπει μία πτήση την εβδομάδα για το διάστημα που απομένει μέχρι και τη λήξη της φετινής θερινής σεζόν, κάτι που μεταφράζεται σε άφιξη, συνολικά, μερικών χιλιάδων τουριστών.

Την επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος αισιοδοξεί ότι ίσως η φετινή τους παρουσία στη Χαλκιδική, έστω και στη μέση, σχεδόν, της περιόδου, μπορεί να θέσει τις βάσεις, προκειμένου να «ανοίξει» -από το 2011 και μετά- και η αγορά του Ισραήλ για τα θέρετρα του νομού.

Επί του παρόντος πάντως, στη Χαλκιδική η κίνηση παραμένει «πεσμένη» κατά περίπου 20%, σε σχέση με πέρυσι, ενώ η μέση πληρότητα, για τον Ιούνιο, υπολογίζεται ότι θα κλείσει στο περίπου 70%, της υπάρχουσας δυναμικότητας των ξενοδοχείων του νομού.

Για σήμερα, εξάλλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υφυπουργός των Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, έχει συγκαλέσει σύσκεψη με αντικείμενο τον τουρισμό και με συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Πιερία. Στόχος είναι να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί, σε σχέση με την τουριστική κίνηση στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι και σήμερα. Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να γίνει στις ροές τουριστών από τη Ρωσία –για αυτό και κλήθηκαν όλα τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία με παρουσία στη ρωσική αγορά- καθώς η κ. Τζάκρη επιθυμεί να είναι προετοιμασμένη στη συνάντηση που θα έχει με το Ρώσο Πρέσβη.

ZENITH