Skip to main content

Ιστορικά χαμηλά καταγράφει η επιχειρηματικότητα

Ιστορικά χαμηλά καταγράφει πλέον κάθε μήνα ο δείκτης Northern Greece Business Index 500, καθώς μεγεθύνεται η απαισιοδοξία των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, οι οποίες βιώνουν με δριμύτητα τις συνέπειες
Ιστορικά χαμηλά καταγράφει πλέον κάθε μήνα ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500, www.ngbi500.gr), καθώς μεγεθύνεται η απαισιοδοξία των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, οι οποίες βιώνουν με δριμύτητα τις συνέπειες της ύφεσης στην πραγματική οικονομία.

Ο δείκτης NGBI 500 διαμορφώνεται για το μήνα Ιούνιο του 2010 στο -46, το οποίο αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ μετά το προηγούμενο του Μαΐου 2010 που έφτανε το -30. Ουσιαστικά η έντονη αρνητική στροφή του δείκτη είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό απόρροια των απαντήσεων των επιχειρήσεων στην ερώτηση για την προβλεπόμενη κατάστασή τους το επόμενο εξάμηνο.

Στο πλαίσιο αυτό, πλέον μόνο το 8% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι ευνοϊκότερο για αυτό, έναντι ποσοστού 15% τον Απρίλιο. Αντίστοιχα, επιδείνωση «βλέπει» πια το 61% σε σχέση με το 42% του προηγούμενου μήνα, ενώ συρρικνώνεται το ποσοστό όσων εκτιμούν στασιμότητα (31% έναντι 44% τον Μάϊο).

Απογοητευτικά είναι και τα αποτελέσματα της εκτίμησης των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάστασή τους, αφού διευρύνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι είναι χειρότερη. Έτσι το 49% την αποτιμά ως κακή, έναντι 44% τον προηγούμενο μήνα,  μόλις το 11% την κρίνει ως καλή (11% και τον Μάιο) και το 40% την κρίνει ικανοποιητική (45% ένα μήνα πριν).

Αμετάβλητη με πολύ μικρές διαφορές μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου και ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα στο «μέτωπο» της απασχόλησης, όπου το 24% δηλώνει πως θα προχωρήσει σε απολύσεις τον επόμενο μήνα και μόλις το 10% ότι θα πραγματοποιήσει προσλήψεις.

Καλύτερη εικόνα επί της ουσίας αναδεικνύεται μόνο στο «μέτωπο» των πωλήσεων των επιχειρήσεων, οι οποίες συμμετέχουν στο δείγμα του δείκτη NGBI 500, αφού το 19% δηλώνει αύξηση (10% τον Μάιο), αλλά την ίδια στιγμή πολύ μεγάλο και αυξημένο είναι και το ποσοστό των εταιριών, οι οποίες απαντούν πως καταγράφουν μείωση (60% σε σχέση με 56% τον προηγούμενο μήνα).

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του NGBI 500 Ιουνίου 2010 κατά κλάδο, οι παροχής υπηρεσιών εξακολουθούν να κρατούν την πρωτοπορία στις πιο θετικές απαντήσεις, δεικνύοντας πως καταφέρνουν να ανθίστανται καλύτερα στις συνέπειες της κρίσης, σε σχέση με επιχειρήσεις από άλλους κλάδους. Έπονται οι μεταποιητικές - βιομηχανικές, οι οποίες έχουν την καλύτερη απάντηση από όλες τις επιχειρήσεις στην ερώτηση για την υφιστάμενη κατάσταση τους (το 14% λέει ότι είναι καλή).
Κοινή διαπίστωση για όλους τους κλάδους (εμπορικές, βιομηχανικές-μεταποιητικές και μεικτές), εκτός της παροχής υπηρεσιών είναι πως θα πραγματοποιήσουν ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού, πολύ περισσότερες απολύσεις και καταβάλλουν προσπάθεια, για να διατηρήσουν όσο δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό των υπαλλήλων τους.

Τις πιο αρνητικές προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο αναμένουν οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές, ενώ γενικότερα οι εμπορικές διατηρούν και τον Ιούνιο τα «πρωτεία» στις χειρότερες απαντήσεις.

Οι στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

ZENITH