Skip to main content

Ιστορικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας έλυσαν τις διαφορές της τελευταίας στιγμής και υπέγραψαν στη Ζυρίχη τις συμφωνίες για την εξομάλυνση των σχέσεων τους.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας έλυσαν τις διαφορές της τελευταίας στιγμής και υπέγραψαν στη Ζυρίχη τις συμφωνίες για την εξομάλυνση των σχέσεων τους που είχαν παγώσει εδώ και περισσότερο από ένα αιώνα από τη μνήμη των σφαγών των Αρμενίων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυο υπουργοί έσφιξαν τα χέρια για αρκετό χρόνο μετά την τελετή της υπογραφής, που καθυστέρησε για περίπου τρεισήμισι ώρες λόγω μιας «δυσκολίας της τελευταίας στιγμής» που αφορούσε τις ομιλίες που επρόκειτο να εκφωνηθούν.

Τελικά δεν εκφωνήθηκε καμία ομιλία.

Ικανοποιημένη δήλωσε η Χ. Κλίντον

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι μπορούν για να χτίσουν πάνω στο «ορόσημο» που επέτυχαν η Τουρκία και η Αρμενία με την υπογραφή των πρωτοκόλλων για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους.

Η Κλίντον, που δήλωσε «πολύ ικανοποιημένη» από την υπογραφή των συμφωνιών αυτών, πρόσθεσε ότι και οι δύο χώρες είχαν κάποιες ανησυχίες που καθυστέρησαν την υπογραφή των πρωτοκόλλων, στην τελετή που έγινε στη Ζυρίχη.

«Υπήρξαν ανησυχίες και από τις δύο πλευρές», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας πάντως «ιστορική» τη συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας.


ZENITH