Skip to main content

Ισχνή μετακίνηση ψηφοφόρων από την Τουρκία στη Θράκη

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από το τελωνείο Κήπων Έβρου ισχνή ήταν η μετακίνηση ψηφοφόρων από την Τουρκία στη Θράκη για τις εκλογές.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από το τελωνείο Κήπων Έβρου, όπου απευθύνθηκε ο «Χρόνος» Κομοτηνής, προκειμένου να αποτυπώσει την πραγματικότητα της μεταφερόμενης ψήφου, ισχνή ήταν η μετακίνηση ψηφοφόρων από την Τουρκία στη Θράκη στις εκλογές.

Από το τελωνείο Κήπων πέρασαν 28 λεωφορεία, τα οποία μετέφεραν περίπου 1.000 επιβάτες, εκ των οποίων 200 παιδιά Με Ι.Χ. μετακινήθηκαν περίπου 300 άτομα από την Τουρκία, ενώ σχεδόν άδειες ήταν οι μόνιμες τουριστικές γραμμές μεταφορών, που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ των δύο χωρών.

Οι μεταφερόμενοι είναι Έλληνες πολίτες, που όμως ζουν στην Τουρκία, αλλά ασκούν τα πολιτικά τους δικαιώματα στη χώρα μας και ειδικότερα στη Θράκη, ως μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Η μεταφερόμενη ψήφος εκ Τουρκίας είναι μία πραγματικότητα, όσο κι αν θέλουν μερικοί να αποκρύψουν το γεγονός.

Όμως μπορούν αυτοί οι ψηφοφόροι να διαμορφώσουν αποτέλεσμα υπέρ των μουσουλμάνων βουλευτών; Αυτό επιχείρησαν προεκλογικά με δηλώσεις τους πρόεδροι τουρκικών συλλόγων στη γειτονική χώρα που μιλούσαν για τη μετακίνηση 3.000 ψηφοφόρων, επιδιώκοντας να διαμορφώσουν αποτέλεσμα. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ''Συνδέσμου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης'', Taner Mustafaoglu σε σχετικό δημοσίευμα της Hurriyet.

Η προπαγάνδα όμως δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Χ», οι ψηφοφόροι εκ Τουρκίας εκμεταλλεύτηκαν την ύπαρξη ναυλωμένων λεωφορείων περισσότερο για να κάνουν ένα σύντομο ταξίδι αναψυχής στη Θράκη και να συναντήσουν συγγενείς τους, επ’ ευκαιρία της δωρεάν μετακίνησης, παρά για να ψηφίσουν. Αυτό διαπιστώνεται από την ύπαρξη δεκάδων παιδιών, που δεν είχαν το δικαίωμα ψήφου, στα ναυλωμένα λεωφορεία των τουρκικών συλλόγων.

Σε αυτήν τουλάχιστον την εκλογική αναμέτρηση κανείς δε μπορεί να κάνει λόγο για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος από τους μεταφερόμενους ψηφοφόρους εκ Τουρκίας. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

Ο Μακεδών

ZENITH