Skip to main content

Ισχυρές πιέσεις για δεύτερη μέρα στα χρηματιστήρια

Αδύνατο στάθηκε για μία ακόμα η μέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο, εν μέσω ανησυχιών ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας στο short-selling.
Αδύνατο στάθηκε για μία ακόμα η μέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο, εν μέσω ανησυχιών ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας και θα απαγορεύσουν το short-selling σε ορισμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Επιπλέον, οι δηλώσεις για ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας της χρηματοοικονομικής αγοράς δεν ευχαριστεί απ’ ότι φαίνεται καθόλου τους επενδυτές και τις αγορές που έχουν βάλει σκοπό να αγωνιστούν για την ανεξαρτησία τους. Από την άλλη όμως πλευρά και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν το ίδιο αποφασισμένοι να βάλουν ένα τέλος στην κερδοσκοπία ώστε να προστατεύσουν τις οικονομίες τους και ο ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε πτώση 2,2%, κλείνοντας ανεπίσημα στις 974,04 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τις 7 Μαΐου. Στο Λονδίνο ο FTSE υποχώρησε 3,32% ο GDAX στη Φρανκφούρτη 2,02% και ο CAC στο Παρίσι 2,25%.

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τους τίτλους των Standard Chartered, HSBC, Barclays Lloyds, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas Societe Generale Credit Agricole και Natixis να καταγράφουν απώλειες από 0,5% έως 3,1%.

Ανάλογο είναι το κλίμα που επικρατεί και στη Wall Street, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη.Στις 19.40 ο δείκτης Dow Jones [.DJI]  υποχωρούσε κατά 2,76% στις 10.155,75 μονάδες, ο Standard & Poor’s 500 κατά 2,87% στις 1.083,01 μονάδες και ο Nasdaq [.IXIC]  κατά 3,29% στις 2.222,86 μονάδες.

Υπό πίεση παρέμεινε και σήμερα το ευρώ [EUR=X]  σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις, εν μέσω ανησυχιών για την ενότητα της ευρωζώνης. Νομίσματα με υψηλές αποδόσεις, όπως το δολάριο Αυστραλίας, δέχονται έντονες πιέσεις, καθώς τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κράτη - μέλη της ευρωζώνης ενίσχυσαν την τάση αποφυγής ρίσκου.

ZENITH