Skip to main content

Ισχυρό μήνυμα στις αγορές έστειλε η Ευρώπη, εκτιμά η Γαλλίδα ΥΠΟΙΚ

«Η ΕΕ έχει στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι είναι έτοιμη να διαφυλάξει το ευρώ μετά από τη συμφωνία για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ», δήλωσε η Γα
«Η Ευρώπη έχει στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι είναι έτοιμη να διαφυλάξει το ευρώ μετά από τη συμφωνία για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο οποίος θα μπορούσε να διαθέσει έως και 750 δισ. ευρώ στις χώρες της Ευρωζώνης που απειλούνται με χρεοκοπία», δήλωσε σήμερα Δευτέρα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είναι ένα υπερβολικά ισχυρό μήνυμα που δόθηκε στις αγορές ότι οι Ευρωπαίοι θα υπερασπιστούν εαυτούς και θα δώσουν μάχη για να υπερασπιστούν το ευρώ», δήλωσε η εμφανώς κουρασμένη Λαγκάρντ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 μετά από τις μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα σχόλιά της ακολούθησαν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης.

«Είναι ξεκάθαρα ένας συντονισμός, όμοιο με τον οποίο δεν έχουμε δει στο παρελθόν, που δείχνει με έναν κοινά αποδεκτό τρόπο ότι "τέρμα τα όργανα" και το ευρώ αντιστέκεται», είπε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένη ότι ο μηχανισμός θα δουλέψει».

Πάντως, η πρώτη αντίδραση των αγορών φάνηκε θετική, καθώς το ευρώ σημείωσε άνοδο στα ασιατικά χρηματιστήρια. «Είναι μία καλή πρώτη ένδειξη», σχολίασε η Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι θα παρακολουθήσει το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών σήμερα.

ZENITH