Skip to main content

Ισχυρό χτύπημα στους μετόχους ΑΕ και ΕΠΕ

Μέχρι και 35% υψηλότερο φόρο σε σχέση με τους Ομόρρυθμους Εταίρους καλούνται να πληρώσουν οι μέτοχοι των Ανωνύμων Εταιρειών, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ισχυρό πλήγμα στους μετόχους Ανωνύμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης, για δύο λόγους, επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σε ό,τι αφορά στα διανεμόμενα κέρδη.

Πρώτον και κυριότερον, οι μέτοχοι ΑΕ και ΕΠΕ θα πληρώνουν φόρο μέχρι και 35% υψηλότερο σε σχέση με τους Ομόρρυθμους Εταίρους.

Επιπλέον, οι μέτοχοι ΑΕ και ΕΠΕ θα αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα στη ρευστότητά τους, καθώς ενώ τα διανεμόμενα κέρδη της εταιρείας θα φορολογηθούν με 40%, οι μέτοχοι θα λάβουν την επιστροφή του φόρου όταν θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση ως φυσικά πρόσωπα, δηλαδή σε χρονικό διάστημα, που μπορεί να ξεπεράσει το ένα έτος. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει αυτό για τους μετόχους των ΑΕ εν μέσω της βαθιάς ύφεσης, που περιμένει την ελληνική οικονομία.

Αντίθετα, τα μέλη της Ομόρρυθμης Εταιρίας έχουν το προνόμιο να καταβάλλουν τον φόρο που τους αναλογεί σταδιακά, δηλαδή το 25% επί του 50% των κερδών στο τέλος της εταιρικής χρήσης, με τα υπόλοιπα κέρδη τους να υπάγονται κανονικά στην φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων.

Διαβάστε τρία διαφωτιστικά παραδείγματα στο tax.voria

ZENITH