Skip to main content

Ιταλική «συνταγή» για ελληνικά εστιατόρια

Συμφωνία για μεταφορά της ιταλικής τεχνογνωσίας και στα ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού πέτυχε ο ΣΕΒΕ με τη βοήθεια του ελληνοϊταλικού επιμελητηρίου και του υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη
Συνταγές με… ρίζες στην ελληνική παράδοση, που θα παρασκευάζονται αποκλειστικά με υλικά από την Ελλάδα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν στο προσεχές μέλλον όλα τα καταστήματα εστίασης του εξωτερικού τα οποία διαφημίζουν την κουζίνα τους, σήμερα, ως ελληνική.

Στην πράξη αυτό που θα επιδιωχθεί να γίνει, στην αρχή πιλοτικά, είναι ότι τα περίπου 40.000 ελληνικά εστιατόρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, θα κληθούν να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο κοινών κανόνων στη λειτουργία τους. Ως αντάλλαγμα, θα πιστοποιούνται με ειδικό σήμα, διεθνώς αναγνωρισμένο και αποδεκτό, το οποίο θα τα αναβαθμίζει, σε σχέση με κάποιο άλλο κατάστημα που δεν θα διαθέτει το συγκεκριμένο πιστοποιητικό και θα διασφαλίζει στον πελάτη ένα στάνταρτ ποιότητας.

Το εγχείρημα προωθείται με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Ελληνοϊταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης και με τη συμπαράσταση του υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκου Μπόλαρη. Στην ουσία, δε, προβλέπει μεταφορά στην ελληνική πραγματικότητα της πετυχημένης ιταλικής «συνταγής» στον τομέα αυτό.
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο σειράς επαφών που ολοκλήρωσε στην ιταλική πρωτεύουσα αντιπροσωπεία του ΣΕΒΕ και του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με το Εθνικό Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών της Ιταλίας και παρουσία των υφυπουργών Οικονομίας των δύο χωρών, Μ. Μπόλαρη και Α.Ούρσο.

Η ελληνική αποστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, πέτυχε να αποσπάσει το «si» της ιταλικής πλευράς για τον «δανεισμό» του ιταλικού μοντέλου, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως πρότυπο για την ανάπτυξη και προβολή των ελληνικών εστιατορίων, με ανάλογους κανόνες στην ποιότητα των προϊόντων, αλλά και υπηρεσιών. Όπως επισημαίνεται, η μεγάλη επιτυχία των ιταλικών εστιατορίων παγκοσμίως δεν είναι τυχαία, αλλά βασίζεται σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων κανόνων και προδιαγραφών ποιότητας, όπως για παράδειγμα σε ιταλικά υλικά για την παρασκευή του φαγητού στα εστιατόρια, στην παρουσία Ιταλού σεφ σ΄ αυτά, που θα εκπαιδεύεται υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο κλπ.

Στις συναντήσεις της Ρώμης συμφωνήθηκε, επίσης, και η συνεργασία των δύο πλευρών στην ενθάρρυνση της προβολής της μεσογειακής κουζίνας, που θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας των Νικολά Σαρκοζί και Σύλβιο Μπερλουσκόνι για τη Μεσογειακή Ένωση.

Το σκεπτικό είναι ότι, καθώς τα λεγόμενα medi foods εμφανίζονται όλο και πιο ελκυστικά στην Ευρώπη, προβάλλοντας κανείς και τα ελληνικά εστιατόρια ως μεσογειακά, τα οφέλη θα είναι περισσότερα.

ZENITH