Skip to main content

JP Morgan: Χαλαρά τα κριτήρια των stress tests

Την εκτίμησή της ότι τα τα κριτήρια των stress test ήταν πολύ χαλαρά, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις πολύ χαμηλές εκφράζει στην έκθεσή της με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2010 η JPMorgan.
Την εκτίμησή της ότι τα τα κριτήρια των stress test ήταν πολύ χαλαρά και οι κεφαλαιακές απαιτήσεις πολύ χαμηλές εκφράζει στην έκθεσή της με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2010, η JP Morgan.

Όπως υποστηρίζει ο οίκος, αυτό προκύπτει από τη σύγκριση των αμερικανικών τεστ του 2009 με τα Ευρωπαϊκά, όπου τα αποτελέσματα της ΕΕ μοιάζουν πολύ απλά, καθώς μόλις επτά ιδρύματα απέτυχαν και το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα υπολογίζεται γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ. Νούμερα τα οποία ο οίκος χαρακτηρίζει «χαμηλά», ενώ σύμφωνα με τον οίκο τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν «χαμένη ευκαιρία» και όχι σημείο καμπής.

Μάλιστα, η JP Morgan υποστηρίζει ότι ότι το ευρώ ενδέχεται να υποχωρήσει ελαφρώς σήμερα, ωστόσο αναφέρει ότι οι επιπτώσεις από τα τραπεζικά τεστ αντοχής δεν είναι καταστροφικές. Η αβεβαιότητα, εκτιμά ο οίκος, θα συνεχίσει να περιορίζει την πρόσβαση ορισμένων τραπεζών της περιφέρειας στις χρηματοδοτήσεις μέσω των αγορών χονδρικής, γεγονός που στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε απομόχλευση.

Ωστόσο, η σταδιακή συρρίκνωση ισολογισμών στο μικρότερο μέρος της Ευρωζώνης, τη στιγμή που η Γερμανία ανακάμπτει και οι ΗΠΑ επιβραδύνουν υποδηλώνει ότι το ευρώ θα διατηρηθεί στα επίπεδα των 1,25 δολαρίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2010.

ZENITH