Skip to main content

Και εγένετο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης

Στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο οποίος θα μπορούσε να διαθέσει 720 δισ. ευρώ στις χώρες του ευρώ που απειλούνται με χρεοκοπία, συμφώνησαν τις πρώτες πρωιν
Στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο οποίος θα μπορούσε να διαθέσει 720 δισ. ευρώ στις χώρες του ευρώ που απειλούνται με χρεοκοπία, συμφώνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι 27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ που συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, πάνω από 11 ώρες.

Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα διαθέτει 60 δισ. ευρώ μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 440 δισ. ευρώ μέσω δανείων από τα κράτη μέλη του ευρώ. Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο μηχανισμό με ποσό που θα μπορούσε να φτάσει τα 250 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι σημαντική δράση αναλαμβάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων από τα κράτη μέλη του ευρώ, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι θα ακολουθηθεί η ίδια φόρμουλα, που συμφωνήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Όπως τόνισαν τόσο ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, όσο και η Ισπανίδα υπουργός οικονομικών και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Έλενα Σαλγάδο, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν τα 60 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν στο Άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει παροχή οικονομικής ενίσχυσης στα κράτη μέλη του ευρώ, από εξαιρετικές περιστάσεις, όπως οι σημερινές.

Πολλές φορές είχα τονίσει ότι η κρίση που διανύουμε δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν.

Από την πλευρά της, η υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο, ανέφερε ότι σκοπός του μηχανισμού που αποφασίστηκε σήμερα είναι η σταθεροποίηση της ευρωζώνης και η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

Εξάλλου, οι χώρες του ευρώ δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Πορτογαλία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν, το συντομότερο δυνατό, πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.

Επίσης, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ δεσμεύτηκαν σήμερα να επισπεύσουν τις διεργασίες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην αγορά παραγώγων και τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η Έλενα Σαλγάδο τόνισε ότι οι χώρες του ευρώ ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τη συμφωνία του δανείου με την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ε. Σαλγάδο, η πρώτη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί πριν από τις 19 Μαΐου.

ZENITH