Skip to main content

Και ένα και δύο και τρία Eurogroups

Έχει ήδη πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο να συγκληθούν άλλο ένα ή και δύο Eurogroup, έως το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η ισχύς του τρέχοντος μνημονίου.

Το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση ούτε στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, δείχνει να είναι ορατό ακόμα περισσότερο, μετά και τη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Και εξ αυτού του λόγου, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, έχει ήδη πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο να συγκληθούν άλλο ένα ή και δύο Eurogroup, έως το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η ισχύς του τρέχοντος μνημονίου, που τελεί σε δίμηνη παράταση. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά και αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία είτε για νέο πρόγραμμα είτε για δεύτερη παράταση του υφιστάμενου, τότε η Ελλάδα παύει να έχει την κάλυψη της ΕΚΤ και της ρευστότητας που παρέχει στο εγχώριο σύστημα. Με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.

Η ελληνική πλευρά δεν δείχνει να έχει καμία αντίρρηση για νέες συνεδριάσεις των συμβουλίων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η διαπραγμάτευση παύει να έχει αντικείμενο από τη στιγμή που δεν διαφαίνεται στο βάθος μια χρυσή τομή. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, για να γίνει αυτό το κρίσιμο ερώτημα θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, οι οποίες όμως δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. Ωστόσο, εκφράζεται η ελπίδα ότι στα προσεχή 24ωρα «κάτι» θα αλλάξει, έστω και αν αυτο δεν φανεί στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά σε κάποιο από τα προσεχή. Το ρόλο του σε αυτή την εξέλιξη αναμένεται ότι θα παίξει ο αμερικανικός παράγοντας, ο οποίος πιέζει για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα, άμεσα.

ZENITH