Skip to main content

Και νέος φόρος απειλεί τις τράπεζες

Αφορά στη συνεισφορά τους στο ευρωπαϊκό αποθεματικό που αποφασίζεται να δημιουργηθεί για να συνδράμει σε ανάγκες.
Ο λογαριασμός της κρίσης φτάνει πλέον και στις τράπεζες. Οι πληροφορίες που έφτασαν τις τελευταίες ώρες στις διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων επιβεβαιώνουν τους φόβους τους, που ήταν διάχυτοι από την πρώτη στιγμή που πρωτο- τέθηκε προς συζήτηση τη θέμα.

Στο πλαίσιο της Βασιλείας (κατά πάσα πιθανότητα) οι τραπεζικοί όμιλοι θα κληθούν να συνεισφέρουν - σε ευρωπαϊκό επίπεδο - έναν φόρο, ο οποίος θα αποδίδεται σε ετήσια βάση και θα έχει ως στόχο την δημιουργία ενός αποθεματικού. Το εν λόγω αποθεματικό θα χρησιμοποιείται κάθε φορά που μια τράπεζα θα αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας της εν εξελίξει κρίσης και θα έχει ανάγκη στήριξης. Εννοείται ότι η λειτουργία του θα αποδειχθεί ακόμη πιο χρήσιμη στην περίπτωση που όχι μία άλλα πολύ περισσότερες τράπεζες μιας χώρας αντιμετωπίσουν ζήτημα επιβίωσης, όπως συνέβη με την περίπτωση της Ισλανδίας, η οποία ως γνωστόν αντιμετώπισε μαζικό πρόβλημα με το σύνολο του τραπεζικού της συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση θα παρεμβαίνει το ευρωπαϊκό αποθεματικό και θα αναλαμβάνει δράση. Αυτή είναι η θετική πλευρά του νομίσματος.

Η αρνητική έγκειται στο γεγονός ότι οι τράπεζες κι εν προκειμένω οι ελληνικές θα κληθούν να καταβάλλουν έναν επιπλέον φόρο, ο οποίος θα έρθει να προστεθεί σε αυτούς που ήδη καταβάλουν στο ελληνικό δημόσιο με τη μορφή της «εφάπαξ εισφοράς». Και το ερώτημα που ευλόγως γεννάται είναι: Πόσο θα επηρεάσει αυτό τα αποτελέσματά τους;

ZENITH