Skip to main content

Και ο καιρός τα έβαλε με την ΕΒΖ

Ως και ο καιρός τα έχει βάλει με την ΕΒΖ και όσους προσπαθούν να τη σώσουν. Οι γεωργοί αποζημιώθηκαν, θέλουν να σπείρουν αλλά δε μπορούν να μπούνε στα χωράφια.

της Άννης Καρολίδου

Ως και ο καιρός τα έχει βάλει με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και όσους προσπαθούν να τη σώσουν. Οι γεωργοί αποζημιώθηκαν μέχρι τελευταίου ευρώ, τόσο για τις ποσότητες που παρέδωσαν τη τελευταία καλλιεργητκή περίοδο, όσο και για τα τεύτλα που είχαν μείνει ασυγκόμιστα και, θέλουν να ξανασπείρουν ζαχαρότευτλα, αλλά δε μπορούν να μπούνε στα χωράφια.

Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί στην εταιρεία, 1.400 αιτήσεις από τευτλοπαραγωγούς, αλλά ως γνωστόν, όλα έγκεινται στο πόσοι τελικώς θα σπείρουν. Η διοίκηση της εταιρείας θέλει να ελπίζει ότι ως το πρώτο 10ημερο του Μαίου θα σπαρούν κοντά στις 50.000 στρέμματα.

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι, χρονιά που δεν ήταν ικανοποιητική από την άποψη της συμμετοχής στη καλλιεργητική καμπάνια, είχαν σπαρεί περί τις 76.000 στρέμματα. Φέτος, οι πολλές βροχοπτώσεις, δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα για τους γεωργούς και, την εταιρεία, που έχοντας εξασφαλίσει την κυβερνητική υποστήριξη, κάνει προσπάθεια να ξανασταθεί στα πόδια της, αν βέβαια βρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης, της χρηματοδότησης και, στο ιδιοκτησιακό.

Στη παρούσα φάση πάντως, καταβάλλονται τα τελευταία χρονικά- καιρικά περιθώρια που υπάρχουν για να μπει μπροστά η καμπάνια, αλλά στις περιοχές που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα λόγω των βροχών, δηλαδή σε Σέρρες και Ορεστιάδα, έχουν σπαρεί πολύ λίγα στρέμματα. Μάλιστα στις Σέρρες, που πέρυσι σπάρθηκαν 13.000 στρέμματα(πολύ λίγα και εκείνα), φέτος ισως να μη σπαρούν πάνω από 6.000-7.000 στρέμματα.

Με αυτά τα δεδομένα φυσικά δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα λειτουργήσουν τα ζαχαρουργεία Σερρών και Ορεστιάδας. 

ZENITH