Skip to main content

Και τα Σκόπια στο κόλπο του South Stream

Στο παιχνίδι του South Stream μπαίνει από σήμερα η πΓΔΜ, καθώς η γειτονική χώρα συμφώνησε με τη ρωσική εταιρία Gasprom και θα συμπεριληφθεί στη διαδρομή του αγωγού, μέσω διακλάδωσης.
Στο παιχνίδι του South Stream μπαίνει από σήμερα η πΓΔΜ, καθώς η γειτονική χώρα συμφώνησε με τη ρωσική εταιρία Gasprom και θα συμπεριληφθεί στη διαδρομή του αγωγού, μέσω διακλάδωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αφενός χαρακτηρίζεται διπλωματική επιτυχία για την ηγεσία των Σκοπίων, καθώς η πΓΔΜ γίνεται πλέον παίκτης στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής, αφετέρου δε αποδεικνύει, για μία ακόμη φορά, τη βούληση της Ρωσίας να εκμεταλλευτεί κάθε πιθανή και απίθανη συμμαχία, με στόχο να εδραιώσει την κυριαρχία της στα διεθνή ενεργειακά πράγματα.

«Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε φθηνή ενέργεια και ενεργειακή επάρκεια και σταθερότητα για τη χώρα», επεσήμανε ο κ. Ιβάνοφ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον γενικό διευθυντή της Gasprom, Αλεξέι Μίλερ, στο πλαίσιο διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της πΓΔΜ, Ζόραν Στάβρεφσκι, οοποίος συνοδεύει τον κ.Ιβάνοφ στην Αγία Πετρούπολη, υπογράμμισε πωςπρόκειται για μια πολιτική απόφαση την οποία σύντομα θα ακολουθήσειυπογραφή σχετικής συμφωνίας.

Ο κ. Ιβάνοφ είχε σήμερα συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη και με τον Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μενβέντεφ.

ZENITH