Skip to main content

Κακλαμάνης: Δεν ψηφίζω το άρθρο για τη διαιτησία

«Εγώ το άρθρο για τη διαιτησία δεν το ψηφίζω. Όπως επίσης νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος για κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Κακλαμάνης.
Με έντονη αντιπαράθεση και εν αναμονή της ομιλίας του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Εκτός από την ανησυχία για διαρροές κατά την ψηφοφορία, έκπληξη προκάλεσε νωρίτερα η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Απόστολου Κακλαμάνη, από το βήμα της Βουλής.

«Εγώ το άρθρο για τη διαιτησία δεν το ψηφίζω. Όπως επίσης νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος για κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Κακλαμάνης.

Από τη Θεσσαλονίκη η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους τρεις βασικούς πυλώνες, δηλαδή την επάρκεια, τη βιωσιμότητα και την προσαρμοστικότητα. «Είναι μια μεγάλη, δύσκολη μεταρρύθμιση, που όμως σταθεροποιεί το ασφαλιστικό σύστημα και εγγυάται το μέλλον», είπε.

 Οι ενστάσεις των κοινωνικών φορέων

Τους εκπροσώπους των φορέων να διατυπώνουν στην πλειοψηφία τους ενστάσεις επί του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό στο Δημόσιο, άκουσε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος ανέφερε ότι εκτός από το ότι το νομοσχέδιο είναι νομικά διάτρητο επιφέρει όχι απλώς δυσμενείς αλλά ακραίες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα των δημοσίων υπαλλήλων. «Με το νομοσχέδιο αυτό έχουμε μια πολιτική που αγνοεί κάτι που έχει αποδειχθεί ιστορικά: ότι η ανασύνταξη της χώρας οφείλεται στην κινητοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Όλα: Από τους μισθούς μέχρι τις συντάξεις μέχρι τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μάς δίνουν την εντύπωση ότι εδώ βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που οδηγεί στη διάλυση της δημόσιας διοίκησης αντί της εξυγίανσης. Οδηγούμαστε σε μία κατάσταση που επιδεινώνει και την κατάσταση της χώρας», ανέφερε ο κ. Παπασπύρος. Ζήτησε να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου και να έρθει νέο που να κινητοποιεί και την παραγωγικότητα στον δημόσιο τομέα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομικών, Δ. Γεωργαντζής, μίλησε για «απόλυτο αιφνιδιασμό» που προκάλεσε η προσθήκη η οποία αφορά τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς - όπως είπε - ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε διαβεβαιώσει πως δεν θα αλλάξει τίποτα στο καθεστώς και θα γινόταν ευρεία διαβούλευση, μόλις προ λίγων ωρών εκείνοι «κατέβασαν το νομοσχέδιο από το Διαδίκτυο» για να ενημερωθούν. Επί της ουσίας του σχεδίου νόμου, είπε ότι δημιουργεί ασφαλισμένους τριών ταχυτήτων, κατεδαφίζει και ισοπεδώνει το ασφαλιστικό καθεστώς των Σωμάτων Ασφαλείας και δεν αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του καθεστώτος εργασίας των ενστόλων.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των Αστυνομικών, Χρ. Φωτόπουλος, τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αδικούνται οι αστυνομικοί και ζήτησε από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει πέντε επιπλέον χρόνια δεδουλευμένης εργασίας, «όπως πραγματικά είναι, αφού οι αστυνομικοί με αργίες και υπερωρίες δουλεύουν πολύ περισσότερο» και να δώσει πέντε ακόμη πλασματικά λόγω της επικινδυνότητας του επαγγέλματος.

Ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος, χαρακτήρισε άδικες και σκληρές κάποιες διατάξεις του σχεδίου νόμου και ανέφερε ότι λόγω της αθρόας φυγής εργαζομένων το 2011 - έμπειρων που θα έπρεπε να σηκώσουν το βάρος της μεταρρύθμισης - θα είναι αδύνατη η εφαρμογή του Καλλικράτη, γιατί θα υπάρχουν ερημωμένοι δήμοι.

«Μετά το πάγωμα των κυρίων συντάξεων και των επικουρικών, την περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας και την αδικία που έγινε σε κείνους που είναι κάτω των 60 ετών, έρχεται το Ασφαλιστικό το οποίο επιφέρει τεράστια βάρη, καταργεί συνταγματικές διατάξεις και παραβιάζει τα δικαιώματα του ανθρώπου, που το καθιστούν επαχθές», σημείωσε ο Π. Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των συνταξιούχων του Δημοσίου.

«Η Πολιτεία επιτίθεται στους στρατιωτικούς», είπε ο Ανέστης Τσουκαράκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνεργασίας Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων επικεντρώνοντας σε ζητήματα περικοπής των επιδομάτων τους, σε ενστάσεις που αφορούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ένστολων και τις ιδιαιτερότητες του λειτουργήματός τους, δεδομένου, όπως είπε, ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά λειτουργοί. «Καταρρακώνεται το ηθικό των στρατιωτικών. Δημιουργείται στράτευμα ηλικιωμένων», πρόσθεσε.

ZENITH