Skip to main content

Καλεί την πΓΔΜ σε διαπραγμάτευση το ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα ακολουθεί σταθερή πολιτική έναντι της πΓΔΜ και στέλνει ένα μήνυμα θετικό, μήνυμα φιλίας και υποστήριξης στο γειτονικό λαό, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, δήλωσε σήμερα ο
Η Ελλάδα ακολουθεί σταθερή πολιτική έναντι της πΓΔΜ και στέλνει ένα μήνυμα θετικό, μήνυμα φιλίας και υποστήριξης στο γειτονικό λαό, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας, εκφράζοντας ωστόσο απογοήτευση, γιατί «δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη δει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά».

«Θέλουμε η κυβέρνηση του κ. Γκρουέφσκι να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε άμεσα να οδηγηθούμε σε λύση, αν υπάρχει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο», τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Οι δύο λαοί μπορούν να συνεργασθούν. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει αλλαγή. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει αλλαγή, αντίθετα βλέπουμε μία επιφυλακτικότητα, η οποία φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσει να δώσει την απαραίτητη ώθηση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική του θετικού λόγου, των θετικών πρωτοβουλιών, οι οποίες ελπίζουμε ότι δημιουργούν θετικότερο κλίμα στις σχέσεις μας».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον κ. Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 25ης και 26ης Μαρτίου, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε άμεσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πρωτοβουλίες και επιδίωξε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, δημιουργώντας έτσι ένα θετικότερο κλίμα για έναν ειλικρινή διάλογο.

«Η θετική διάθεση από την πλευρά μας υπάρχει. Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του προγράμματος του πρωθυπουργού, αλλά εάν το πρόγραμμά του το επιτρέπει και υπάρχει ευκαιρία, θα αναλάμβανε μια πρωτοβουλία για τέτοια συνάντηση, χωρίς να μπορώ να πω αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο», κατέληξε.

Συνάντηση Παπανδρέου - Χριστόφια

Συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου θα έχει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι συνομιλίες προχωρούν.

«Η υποστήριξη της Αθήνας στον Πρόεδρο της Κύπρου είναι δεδομένη, είναι συνεχής, είναι έμπρακτη, ελπίζουμε να δούμε πρόοδο στις συνομιλίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΕΔΑΔ, με την οποία αναγνωρίζεται η «επιτροπή αποζημιώσεων» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως «νόμιμο και αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο», ο κ. Δελαβέκουρας απάντησε: «Το Κυπριακό παραμένει ζήτημα εισβολής και κατοχής, οι συνέπειες βαρύνουν την Τουρκία. Η απόφαση του ΕΔΑΔ πρέπει να μελετηθεί, αλλά δεν μπορεί να αναιρέσει την πραγματικότητα που υπάρχει στο νησί. Σημασία έχει ότι πρέπει η τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, ώστε να βρεθεί λύση που θα βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ».

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν για τις διακοινοτικές συνομιλίες μεταξύ των κυρίων Χριστόφια και Ταλάτ στην Κύπρο, πράγμα που φαίνεται να προτείνεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Δελαβέκουρας απάντησε ότι «το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση και εξαρτάται άμεσα από τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και η πορεία τους θα δείξει αν είναι σκόπιμο να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν. Είναι κάτι που συζητά αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος Χριστόφιας».

ZENITH