Skip to main content

Κάλεσμα Φρατίνι για λήψη έκτεκτων μέτρων

Να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση που συγκλονίζει την ευρωζώνη καλεί τους ηγέτες των χωρών της ζώνης του ευρώ που συναντώνται το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο Ιταλός υπουργός Εξωτ
Να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση που συγκλονίζει την ευρωζώνη καλεί τους ηγέτες των χωρών της ζώνης του ευρώ που συναντώνται το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι.

«Αφορά την αξιοπιστία όχι μόνο του ευρώ, αλλά την αξιοπιστία της Ευρώπης, η οποία πρέπει να δράσει άμεσα με απολύτως έκτακτα μέτρα», σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG 24.

«Η απόφαση που θα πάρουν απόψε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα είναι μια απόφαση ή μάλλον (θα είναι) μια συγκεκριμένη πράξη για να υπάρξει εμπιστοσύνη στις αγορές. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα και απόψε», προσέθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

«Η κοινή ιδέα είναι να αντιδράσουμε σθεναρά, με μέτρα που δηλώνουν: υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, υπερασπιζόμαστε το κοινό μας σπίτι, υιοθετούμε μέτρα που ήδη η συνθήκη μάς επιτρέπει να υιοθετήσουμε, μέτρα έκτακτης φύσης, περιορισμένα και προσωρινά, αλλά οπωσδήποτε απόλυτης ανάγκης», συνέχισε.

«Δεν θα υπάρξει διάχυση αν η ζώνη του ευρώ αντιδράσει όπως θα κάνουν σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων με πολιτικές αποφάσεις, με ισχυρές πρωτοβουλίες», σημείωσε. Η Ιταλία, μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο των αγορών.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Ρώμη αναφέρει ότι «ο στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση που θα μπορεί να επιτρέψει στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει την κρίση υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

ZENITH