Skip to main content

Κάλεσμα Μέρκελ σε τράπεζες για συμμετοχή στο πακέτο

Η Γερμανίδα Καγκελάριος σε συνέντευξη που παραχώρησε δηλώνει ότι «θα καλωσόριζα ιδιαίτερα» την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στην διάσωση της Ελληνικής οικονομίας.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, ΄Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Bild am Sonntag και θα δημοσιευτεί αύριο, δηλώνει ότι «θα καλωσόριζα ιδιαίτερα» την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στην διάσωση της Ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου, όπως τόνισε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γκουίντο Βεστερβέλε, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πρόθυμες και θα συνεισφέρουν στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, συντονίζει τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη του πακέτου διάσωσης, σύμφωνα με τραπεζική πηγή.

Ο κ. Άκερμαν αναμίχθηκε στην προσπάθεια μετά από συζήτηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εντούτοις η Deutsche Bank απέφυγε να σχολιάσει επίσημα την πρωτοβουλία.

Πάντως, ο Γερμανός τραπεζίτης έχει αποσπάσει υποσχέσεις από μερικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και ένα βιομηχανικό όμιλο, σύμφωνα με πηγή, που δεν κατονόμασε τις εταιρίες.

Οι παραπάνω κινήσεις εντάσσονται στην προσπάθεια της κας Μέρκελ να επιτύχει τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών στα σχέδια στήριξης της Ελληνικής οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η αντιπολίτευση να καθυστερήσει τις πρωτοβουλίες της, κατά πηγές προσκείμενες στην Καγκελαρία.

Η συγκέντρωση χρημάτων από τον ιδιωτικό τομέα θα καταστήσει ευκολότερη για την κα Μέρκελ και την παρουσίαση της Γερμανικής πρωτοβουλίας για τη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας εν όψει των κρατιδιακών εκλογών, εκτιμούν αναλυτές.

Σημειώνεται, δε, ότι ιδιώτες έχουν δεσμευτεί να εισφέρουν 1-2 δις ευρώ για τον δανεισμό της Ελλάδας, χωρίς πάντως να έχει υπάρξει τυπική και οριστική συμφωνία, κατά την πηγή αυτή, που απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό.

ZENITH