Skip to main content

Κάλεσμα ΣΕΒΕ για ανάδειξη εξαγωγών

Κάλεσμα στον κ. Παπανδρέου να αναδείξει τις ελληνικές εξαγωγές σε «εθνική υπόθεση», απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Β.Θωμαΐδης, ενώ παράλληλα ζήτησε την καλύτερη συνεργασία του πολιτικού συστήματος με τ
Κάλεσμα στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για να αναδείξει τιςελληνικές εξαγωγές σε «εθνική υπόθεση», απηύθυνε ο πρόεδρος τουΣυνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Βασίλης Θωμαΐδης, ενώ παράλληλα ζήτησε την καλύτερη συνεργασία του πολιτικού συστήματος με την εξαγωγική κοινότητα.

Μιλώνταςστην 35η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ, ο κ. Θωμαΐδης ανέδειξε τηνανάγκη αναβάθμισης της υπόθεσης των εξαγωγών σε ανώτατο κυβερνητικόεπίπεδο, με την υιοθέτηση της προσπάθειας από το γραφείο τουπρωθυπουργού, παρόμοιο με το μοντέλο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ομπάμακαι το οποίο αφορά στη δημιουργία Προεδρικού συμβουλίου εξαγωγών μεεπικεφαλής σημαντικό εκπρόσωπο του επιχειρηματικού κόσμου.

Παράλληλα,ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ εστίασε στην «κρισιμότητα του θέματος των ελληνικώνεξαγωγών για την ανάκαμψη της οικονομίας μας». Ανέδειξε ως κύριο αίτιοτης σημερινής μας δραματικής κατάστασης τα διαχρονικά προβλήματα και τομοντέλο της οικονομικής μας ανάπτυξης, που και τα δυο μαζί οδήγησαν σταγνωστά πλέον δίδυμα ελλείμματα.

Ακόμη, έδωσε έμφαση στηδιόγκωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου που αποδόθηκε στηστροφή από την μεταποίηση προς τον μεταπρατισμό, που με τη σειρά τουανταγωνίστηκε  και αποδιοργάνωσε κάθε δημιουργική προσπάθεια όσωνεπέμεναν με παραγωγικές προσπάθειες.
 
Ο κ. Θωμαΐδης εξέφρασετόσο τις επιφυλάξεις του για τα εργαλεία που έχει η χώρα στη διάθεσητης για την επίτευξη αποτελέσματος, όσο και προτάσεις για άμεση καιαποτελεσματική εφαρμογή. Τόνισε την ανάγκη να αναθεωρηθούν οιμηχανισμοί, οι πολιτικές, οι μέθοδοι και τα μέσα που εφαρμόστηκαν στηνπροηγούμενη περίοδο και ήταν σαφές το μήνυμα ότι, εκ του αποτελέσματοςκρίνοντας, πρέπει να στραφούμε στον απ’ αρχής σχεδιασμό της εξαγωγικήςμας στρατηγικής βασισμένοι σε νέα εργαλεία και πόρους, με μέγιστηέμφαση στη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον,αναφέρθηκε στην ανάγκη εξομάλυνσης του επιχειρηματικού κλίματος και τηνεξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των επιχειρήσεων, που μέσα σεκλίμα απίστευτης δυσκολίας θα κληθούν να προσφέρουν περισσότερο.

«Σεσχέση με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να έχουμε εξαγωγικήπρόοδο, ιδίως για να ευοδωθεί ο στόχος που έβαλε ο ΣΕΒΕ για τονδιπλασιασμό των εξαγωγών μας στα επόμενα 5 χρόνια, αναγνωρίζω τηναδυναμία εφαρμογής μέτρων βελτίωσης της εξωστρεφούς ανταγωνιστικότηταςπου θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο κ. Θωμαΐδης. «Αυτόοφείλεται στην διάρθρωση του συστήματος Δημόσιο-Ιδιωτικός τομέας καιπου για πολλά χρόνια έχει παγιώσει νοοτροπίες και πρακτικές πουχρειάζονται πολλά χρόνια για να αλλάξουν», τόνισε.

Ωστόσοπαρουσίασε προτάσεις που θα μπορέσουν να αποδώσουν άμεσα, αν στηριχτούνστο τρίπτυχο στόχων που συνοψίζονται ως εξής: «Νέες επιχειρήσεις στιςεξαγωγές», «Νέα προϊόντα στην εξαγωγική παλέτα» και «Νέες αγορές».

Τέλος,πρότεινε την καθολική εφαρμογή μιας στρατηγικής για τον αγροτικό κλάδοπου θα εφαρμόζει μόνον μεθόδους «πράσινης» καλλιέργειας καιμεταποίησης, και που θα προβληθεί στο εξωτερικό «με τρόπο που ναδιεκδικήσουμε την θέση του διεθνούς Leader σε αυτό τον πράσινουποκλάδο».

Ίδρυση «Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης» στη Θεσσαλονίκη


Στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ μίλησε και ο υφυπουργός Οικονομίας, Μάρκος Μπόλαρης,ο οποίος ανέφερε ότι «για να είμαστε ανταγωνιστικοί πρέπει να βελτιώσουμε τρεις δείκτες που συνδέονται με επιδόσεις καινοτομίας:

- Την αύξηση της παραγωγικότητας

- Προϊόντα ή υπηρεσίες συγκρίσιμες ποιοτικά με άλλων χωρών

- Διεθνή ανταγωνιστικότητα

Παράλληλα,αναφέρθηκε στην ίδρυση της «Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης» τουυπουργείου Οικονομίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στις αρμοδιότητες τηςοποίας περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός ανάπτυξης, υλοποίησης καιπαρακολούθησης για την Βόρεια Ελλάδα.

«Με την ίδρυση τηςΜονάδας αυτής, που θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Βόρειος Ελλάδα παίρνειγια πρώτη φορά ουσιαστικές, οικονομικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες, ενώμέσα από αυτή την προοπτική οι προτάσεις των φορέων για την ενίσχυσητης εξωστρέφειας των επιχειρήσεων θα ενταχθούν σε μια συνολικήαναπτυξιακή πρόταση για την περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Μπόλαρης.

ZENITH