Skip to main content

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» δημαρχιακών μεγάρων

Στα σχέδια Ραγκούση, δεν είχαν προτεραιότητα οι γραφειάρες των αιρετών ανά την Ελλάδα. Όμως ο υπουργός εσωτερικών, σιγά-σιγά, θα πρέπει να ασχοληθεί με τα μεγαθήρια άνευ αντικειμένου και να ρίξει μια
Της Μελίνας Καραπαναγιωτιδου
melkar4@yahoo.gr


Στα σχέδια Ραγκούση, δεν είχαν προτεραιότητα οι γραφειάρες των αιρετών ανά την Ελλάδα. Όμως ο υπουργός εσωτερικών, σιγά-σιγά, θα πρέπει να ασχοληθεί με τα μεγαθήρια άνευ αντικειμένου και να ρίξει μια ματιά σε όσα φιλοξενούν υπηρεσίες δημοτών και «διαμερίσματα»-γραφεία δημάρχων.

Εύκολα θα διαπιστώσει ότι τα μέγαρα στις περισσότερες περιοχές της αστικής Ελλάδας είναι όνομα και πράμα. Άλλα με σύγχρονα βιοκλιματικά συστήματα κι άλλα με παλιομοδίτικους γρανίτες και δένδρα…εισαγωγής κοσμούν κεντρικές πλατείες ή οικόπεδα με θέα, μικρών ή μεγάλων δήμων. Τώρα τι θα απογίνουν όσα «τσιμεντοθηρία» θα μείνουν άδεια, λόγω των συνενώσεων του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, είναι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο επίσης χρήζει υπουργικής μέριμνας.

Ο προβληματισμός, μέχρι τώρα, αφορά κυρίως νυν δημάρχους, υποψήφιους δήμαρχους και εργαζόμενους, ενώ σαφώς λιγότερο τους δημότες που ούτως ή άλλως, «τα έχουν δει όλα» Το παράδειγμα των δήμων Πανοράματος-Πυλαίας-Χορτιάτη είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Ο Δήμος Πανοράματος πρόσφατα εγκαινίασε το νέο του δημαρχιακό μέγαρο, τύφλα να έχει το Παλατάκι της Αρετσούς (δίπλα στην ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα και στο θερινό δημοτικό σινεμά). Όμως και ο γειτονικός δήμος Πυλαίας απέκτησε πριν από λίγα χρόνια ένα παρομοίων διαστάσεων μέγαρο. Έτσι αναρωτιέμαι εύλογα, ο νέος Δήμαρχος (Χορτιάτη θα ονομάζεται) ο οποίος θα προκύψει με τη συνένωση των τριών περιοχών, από ποιο μέγαρο θα διοικεί;  Επίσης σε τι θα μετατρέψει το άλλο… μέγαρο που θα του περισσεύει;*

Κτίρια…βιτρίνα

Τα περισσότερα  δημαρχιακά μέγαρα κτίσθηκαν με το επιχείρημα της αξιοπρεπούς εξυπηρέτησης των δημοτών και όχι της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας  των δημάρχων. Επίσης, με άλλοθι την τουριστική προβολή των πόλεων και την καθωσπρέπει εικόνα του δήμου, για τις εθιμοτυπικές επισκέψεις αρχηγών ξένων κρατών ή άλλων αξιωματούχων.

Τώρα αν επετεύχθη η άριστη παροχή υπηρεσιών σε δημότες και φορολογούμενους καθώς και η αύξηση των τουριστών λόγω μεγάρων, ακόμη ερευνάται. Το σίγουρο είναι ότι με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει προσεχώς…άδεια δημοτικά κτίρια που ακριβοπληρώσαμε είτε με ίδιους πόρους δήμων, είτε με εθνικά κεφάλαια. Βέβαια, αν βρει χρόνο από την καταμέτρηση των υπολοίπων ακινήτων του δημοσίου που παραμένουν άδεια και αναξιοποίητα….


*(Προκύπτουν κι άλλα ερωτήματα, όπως γιατί έπρεπε και πρέπει τα κτίρια των αιρετών να είναι τόσο χλιδάτα…)

ZENITH