Skip to main content

Καλπασμός ανόδου για τα spreads

Πρόσω ολοταχώς για τις 400 μονάδες ξανάβαλε το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών.
Πρόσω ολοταχώς για τις 400 μονάδες ξανάβαλε το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών. Η χθεσινή πανάκριβη έκδοση των εντόκων γραμματίων αποτυπώνεται στη σημερινή συνεδρίαση της αγοράς ομολόγων, η οποία φαίνεται να κινείται ασυγκράτητα προς τα πάνω. Οι εξελίξεις αυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσφυγής της χώρας στο σχέδιο σωτηρίας ΕΕ και ΔΝΤ.

Πλέον, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι αγορές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και την σπρώχνουν μέρα με τη μέρα προς τον «γκρεμό» του ΔΝΤ. Από χθες έχει υπάρξει, άλλωστε, ένα μπαράζ αρνητικών δηλώσεων και εκτιμήσεων που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του fund ομολόγων, Pimco, ότι η εταιρεία σταματά να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, καθώς υπάρχει δυσπιστία σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να εκτελέσει τις πληρωμές της μακροπρόθεσμα, παρά το πακέτο στήριξης.

Το κλίμα έρχονται να επιδεινώσουν και οι δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου επενδυτή, Τζορτζ Σόρος, ότι το κόστος δανεισμού που προβλέπει το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης είναι ιδιαίτερα υψηλό, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να υφίστανται οι κίνδυνοι για την Ελλάδα.

Όπως άλλωστε σχολίασε αναλυτής της Commerzbank: «Μπορεί η Ελλάδα να μην χρειάζεται προσωρινά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης… αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί μακροπρόθεσμα τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας».

Εξάλλου, η αρνητική εικόνα στην αγορά ομολόγων έχει παρασύρει στον «βυθό» και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στις 17:40 κατέγραφε πτώση 1,40% στο κλείσιμο του, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων.

ZENITH