Skip to main content

Καμία πρόοδος κατά της δωροδοκίας λέει η Διεθνής Διαφάνεια

Νέα αρνητική έκθεση της Διεθνής Διαφάνειας για τη χώρα μας. Τη συγκαταλέγει μεταξύ των είκοσι χωρών που δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο στην καταπολέμηση της δωροδοκίας.
Νέα αρνητική έκθεση της Διεθνής Διαφάνειας για τη χώρα μας. Τη συγκαταλέγει μεταξύ των είκοσι χωρών που δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο ως προς την εφαρμογή νομοθεσίας κατά των πράξεων δωροδοκίας ξένων δημόσιων λειτουργών.

Όπως σημειώνουν τα στελέχη του οργανισμού, η απογοητευτική πορεία της Ελλάδας οφείλεται στην έλλειψη πρόσβασης στις απαιτούμενες πληροφορίες και δεδομένα για τη συμπλήρωση της έκθεσης. Μάλιστα, τα στοιχεία για τα ελληνικά δρώμενα προέρχονται κυρίως από τα ΜΜΕ, τις φήμες που κυκλοφορούν καθώς και στοιχεία από υποθέσεις που ανοίγονται σε τρίτες χώρες.

Ωστόσο, η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας υπογραμμίζει την ανάγκη καλύτερης εφαρμογής των νόμων στις είκοσι αυτές χώρες στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συνθήκης του ΟΟΣΑ.

Το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στον ΟΟΣΑ να αγνοούν τη συλλογική τους δέσμευση στην καταπολέμηση της δωροδοκίας των ξένων δημόσιων λειτουργών. 

Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στον ΟΟΣΑ να καθορίσουν τις διαδικασίες που θα διασφαλίζουν την αμεροληψία των δικαστικών πορισμάτων, τη δημοσίευση των όρων διακανονισμού και των αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και τη λήψη μέτρων προς εξασφάλιση ικανοποιητικής τιμωρίας των ένοχων εταιρειών και ιδιωτών.

ZENITH