Skip to main content

Καμία προσέγγιση, προς το παρόν

Η ελληνική πλευρά δηλώνει αισιόδοξη ότι στο τέλος της ημέρας θα βρεθεί η χρυσή τομή. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή την εκτίμηση δεν συμμερίζεται η πλευρά των δανειστών.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το κρίσιμο Eurogroup της 24 Απριλίου, στις Βρυξέλλες. Ακόμα και σήμερα όμως, μερικές μόνο μέρες πριν λήξει αυτό το άτυπο τελεσίγραφο, με το οποίο λειτουργούν τα δύο μέρη, το παράδοξο είναι ότι από τις «αντιμαχόμενες» πλευρές εκπέμπονται εντελώς διαφορετικά μηνύματα. Συγκεκριμένα, η Αθήνα κάνει λόγο για βήματα προόδου στις συζητήσεις και για γόνιμες διαπραγματεύσεις, την ίδια ώρα που από την πλευρά των δανειστών υποστηρίζεται με σχεδόν δραματικό τρόπο ότι ο χρόνος τελειώνει αλλά προσέγγιση δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα.

Ενδεικτικό στοιχείο του πόσο οριακά είναι πλέον τα πράγματα, αποτελεί το γεγονός ότι ακόμα και κατά το τριήμερο της αργίας του Πάσχα, πραγματοποιήθηκε μια τηλεδιάσκεψη, αργά το βράδυ του Μ. Σαββάτου, σε επίπεδο τεχνοκρατών του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της πλευράς των δανειστών. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, είδε το φως της δημοσιότητας το γνωστό εμπρηστικό δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, που έβαλε νέες φωτιές στις συζητήσεις και προκάλεσε τις γνωστές σκληρές απαντήσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, αναζητείται μια λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να ξεπερνιέται εύκολα. Η ελληνική πλευρά, πάντως, δηλώνει αισιόδοξη ότι στο τέλος της ημέρας θα βρεθεί η χρυσή τομή. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή την εκτίμηση δεν συμμερίζεται η πλευρά των δανειστών, όπως μεταδίδουν από τις Βρυξέλλες οι πηγές της Voria.gr, που είναι πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση που εξελίσσεται…

ZENITH