Skip to main content

«Καμία συμφωνία πάνω ή κάτω από το τραπέζι»

Τι δηλώνει σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για την πρόταση της τράπεζας Πειραιώς και ποιο μήνυμα στέλνει στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η πρόταση που δέχθηκε το Δημόσιο από την Τράπεζα Πειραιώς είναι δική της πρωτοβουλία και δεν ήρθε σε συνέχεια κυβερνητικής πρόσκλησης, σημειώνει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει συμφωνία πάνω ή κάτω από το τραπέζι και δηλώνει πως η πρόταση θα εξεταστεί με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες. «Είναι προφανές ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί, αν δεν υπάρχει αποτίμηση και αξιολόγηση ειδικών συμβούλων του Δημοσίου και χωρίς να έχουμε μία συνολική τεκμηριωμένη εικόνα για τα αποτελέσματα οποιασδήποτε απόφασης», συμπληρώνει ο ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά στη γενικότερη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως «η μέχρι σήμερα στήριξη του τραπεζικού συστήματος στις δύσκολες στιγμές δεν σημαίνει ότι επικροτούμε τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι ελληνικές τράπεζες στις καλές εποχές» και επαναλαμβάνει τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού ότι «οι τράπεζες από εδώ και πέρα πρέπει να ξαναμπούν στο παιχνίδι της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, διοχετεύοντας κεφάλαια και παίρνοντας ενεργά μέρος στην ανάπτυξη της χώρας».

Σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα «τεστ αντοχής», ο κ. Παπακωνσταντίνου διατυπώνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης ότι «οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests». Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει, «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργήθηκε ακριβώς για να στηρίξει οποιαδήποτε τράπεζα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση».

Σε άλλη ερώτηση για το πότε θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο μέτρων, ο υπουργός διευκρινίζει ότι «τα μέτρα για την επόμενη τριετία έχουν ήδη ανακοινωθεί με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που συνοδεύει τον μηχανισμό στήριξης. Τα πιο δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί, ενώ αυτά που ήδη έχουν προβλεφθεί για το 2011 θα περιληφθούν στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού το φθινόπωρο».

Αναφερόμενος στην κρίση, τονίζει ότι τα πρώτα στοιχεία του 2010 δείχνουν ότι η ύφεση είναι πιο μικρή και αποκαλύπτει ότι το φθινόπωρο θα έρθουν τα νέα μέτρα στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό, «τα πιο δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί, ενώ τα μέτρα που ήδη έχουν προβλεφθεί για το 2011 θα περιληφθούν στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού το φθινόπωρο».

Ερωτηθείς για το πότε θα ξαναβγεί η χώρα στις αγορές για να δανειστεί, ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά ότι αυτό θα καθοριστεί από την πρόοδο που σημειώνουμε και την ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει η οικονομία, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Αυτό που έχει πλέον σημασία», σημειώνει, «δεν είναι μόνο να βγούμε στις αγορές, αλλά και με τι όρους θα βγούμε. Η πρόοδος που σημειώνουμε έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών. Το πρώτο εξάμηνο δείχνει μείωση του ελλείμματος κατά 46%, ενώ το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών προχωρεί με ταχύτητα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει».

Όσον αφορά στο ζήτημα της φοροδιαφυγής και τη λειτουργία του μηχανισμού είσπραξης των οφειλομένων, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως «γίνεται πολύ συστηματική δουλειά». Ως απόδειξη της αποτελεσματικότητας του μέσου της «διασταύρωσης στοιχείων», γνωστοποιεί ότι έχουν σταλεί στα ταμεία της Εφορίας περί τους 230 από τους 989 μεγαλοοφειλέτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης, που χρωστούν 7 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι αν κάποιοι δεν ανταποκριθούν στην προθεσμία της 20ης Ιουλίου που τους έχει δοθεί, θα κινηθεί διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης.

ZENITH